latinica  ћирилица
26/01/2015 |  14:33 | Аутор: Агенције

Ванредно стање у Доњецку и Луганску, у току евакуација рудара

Украјинска влада увела ванредно стање у ратом погођеним областима Доњецка и Луганска.

Влада Украјине је свим регионима наложила да буду у стању приправности, рекао је премијер Арсениј Јацењук, преноси Раша тудеј.

До сада је евакуисано 110 од 500 рудара који су остали затрпани у руднику у Доњецку, када је граната погодила трафо-станицу и пресјекла довод струје.

Иначе, украјинска артиљерија погодила је трафо-станицу која снабдијева рудник угља Засјатко око поднева по локалном времену у Доњецку, рекао је локални званичник за руску агенцију.

У новим сукобима на истоку Украјине убијено је најмање седам украјинских војника. Као резултат гранатирања, Украјина је изгубила седам војника, а 24 су рањена, рекао је портпарол украјинске војске Владислав Селезњов за АФП.

Министарство одбране самозване Доњецке Народне Републике оптужило је украјинске безбjедносне снаге да користе становнике насеља Авдејевка као живи штит, додаје руска агенција Тас.

Портпарол тог министарства Едуард Басурин рекао је да су украјинске снаге гранатирале доњецке стамбена насеља 15 пута током ноћи и да су најгоре погођена подручја градова Докучајевск и Доњецк.

Он је додао да су подручја Петровски и Кујбишевски претрпјели највећу штету и да милиција, тренутно, покушава да потисне украјинску војску од града Дебалцева.