latinica  ћирилица
26/01/2015 |  12:10 | Аутор: СРНА

Требиње: Колекционар фудбалских карата

Партизан је у својој историји одиграо 251 међународну утакмицу, а колекционару Васи Мијановићу недостају улазнице са око шездесетак мечева.

Требињац Васо Мијановић, страствени навијач Партизана, један је од ријетких који посједује збирку улазница са утакмица омиљеног клуба, којих се не би одрекао ни за какве паре.

Мијановић, који је у Требињу организовао Удружење навијача Партизана Гробари Требиње, каже да улазнице сврстава у оне колекционарске вриједне и мање вриједне, али да приоритет даје међународним утакмицама ФК Партизан и дерби мечевима са Црвеном звездом.

Он наводи да је Партизан у својој историји одиграо 251 међународну утакмицу, а да њему недостају улазнице са око шездесетак мечева.

Васо је као стваствени навијач почео да сакупља карте са утакмица које прати више од двадесет година, а тај број сада износи више од хиљаду. Купује и карте са утакмица којима није присуствовао.

- Само су професионални колекционари спремни да улажу новац у своју занимацију, да купују карте са утакмица на којима нису били, и из времена кад се још нису ни родили. Неки дају цијело мало богатство да се домогну ријетких примјерака. Посебно су страствени Белгијанци, а за њима су Италијани, Французи и Енглези, каже Мијановић.

Говорећи о колекцијама карата са дерби утакмица са вјечитим ривалом, Мијановић да од 147 дербија у првенству и 35 утакмица одиграних у куп-такмичењу, у колекцији има 80 одсто улазница!

- Карте које ми недостају јесу оне са почетака историје ова два клуба, од 1947. године до средине педесетих, што је врло изазован период за све колекционаре, поготову што на картама тада није писало ко игра, већ су први дербији имали су само ознаку 'фискултурна приредба, каже Мијановић.

Мијановић радо сакупља и карте других клубова Партизановог спортског друштва, а све креће од интернет сајтова, који повезују страствене сакупљаче раритета.

Мијановић не жели да прича о цијени откупљивања карата, али каже да постоје заиста вриједне карте.

- Када је у питању Партизан, највриједнија карта је са првог меча који је одиграо у Европи са Спортингом из Лисабона, 4. септембра 1955. године. Она је интересантна не само зато што је улазница са прве међународне утакмице Партизана, већ зато што је то уопште прва утамица у историји Купа шампиона, наглашава Мијановић.

Кад су утакмице Црвене Звезде у питању, велику вриједност има улазница са утакмице Црвена Звезда - Манчестер јунајтед из 1958, пошто се послије те утакмице десила авионска несрећа, у којој су настрадао читав тим Манчестера.