latinica  ћирилица
26/01/2015 |  09:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Ебола: СЗО није добро реаговала

Неколико десетина земаља чланица СЗО одобрило је резолуцију која предвиђа њене реформе, након критика због неадекватне рекације на епидемију.

- СЗО коју имамо није СЗО која нам је потребна, истиче др Том Фриден, директор америчких Центара за контролу и превенцију болести, напомињући да су одлуке у тој организацији често доношене из политичких, а не из научних разлога, преноси АП.

Генерални директор СЗО др Маргарет Чан и сама је данас признала како је та организација "сувише споро спознала значај избијања еболе" која је, како се процјењује, усмртила више од 8.600 људи, углавном у Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу.

Лоренс Гостин, директор Сарадничког центра СЗО за правну регулативу у области јавног здравља и људских права, истиче како је ебола открила све "урођене слабости" СЗО и како је међународна заједница увидела како је то кад ова организација није у стању да руководи ситуацијом.

Резолуцијом коју је усвојио извршни борд СЗО се, између осталог, предвиђа стварање фонда за хитне ситуације намијењеног одговору на здравствене кризе у свијету.

Такође се предвиђа успостављање резервног тима здравствених радника оспособљеног за борбу против епидемија.

Претходно је било позива на реформе у СЗО након пандемије свињског грипа 2009. године, али се мало шта промијенило упркос бројних препорука и обећања промјена.