latinica  ћирилица
26/01/2015 |  09:11 | Аутор: РТРС

НБА: Леброн сјајан, рекорд каријере Рудежа

Минуле ноћи у НБА лиги је одиграно 11 утакмица.

Мало познати Хасан Вајтсајд који је послије сељакања по Кини и Либану добио шансу у НБА лиги растурио ноћас Булсе, у дербију данас Леброн однио побједу над Дурантом. Водећи тимови не посустају, Антић се радовао у судару са Пековићем и Радуљицом.

Дјеловало је као плеј-оф меч. Кливленд је стигао до шесте узастопне побједе синоћ против Оклахоме. Леброн је убацио 34 поена, укључујући и првих осам у посљедњој четвртини. На крају је домаћин славио у вечери у којој 32 поена Дуранта нису помогла Оклахоми. Имао је КД и 9 асистенција, међутим када се ломило Џејмс је био незаустављив. Сада се може рећи да се послије паузе вратио као онај стари из прошлих сезона, са њим у тиму у посљедње двије недјеље Кавси имају скор 6-1.

Дион Вејтерс је убацио 14 поена, извиждан је у својој првој утакмици против бившег клуба.

Џејмс Харден је са 37 поена, осам скокова и пет асистенција био кључ у побједи над Лејкерсима. Неко ће рећи, подсјећао је на Брајанта кога није било на паркету, видјећемо шта ће данас рећи љекари, хоће ли Коби уопште играти ове сезоне. Без њега Лејкерси нису имали шансу, мада ни са њим овај тим нема перспективу. Бузер је дао 18 поена, имао 11 скокова, Лејкерси су минус од 25 поена свели на 11 у посљедњој четвртини, али се онда вратио Харден и докусурио ривала. Ово је осми пораз у низу за Лејкерсе њихова најдужи црни низ у протеклој деценији.

Драма у Колораду, Вашингтон је однио побједу. Трагичар је био Тај Лаусон, у вечери повратка у тим послије повреде убацио је 31 поен, имао 12 асистецниај али и промашио шут за изједначење у продужетку. Тако је побједа отишла у престоницу, Џон Вол је држао час са 19 поена и 16 асистенција.

За промјену Голден Стејт није славио убједљиво, али су стигли до 19. побједе у низу код куће. Стеф Кари је убацио 22 поена, имао 11 скокова, а Клеј Томпсон послије оне звјездане ноћи, опет сјајан 31 поен. Иначе, утакмица није била тако напета као што коначан резултат показује јер је Бостон смањио -10 у последњем минуту, али су Вориорси сачували побједу и повећали предност на врху, имају скор 36-6 у досадашњем току сезоне.

Спарси нису баш блистали на старту меча против Милвокија, али су успјели да стигну до пете побједе у низу против Бакса. Данкан је са 20 поена и 11 скокова доминирао, Кави Леонард је одао 19 и 14 ухваћених лопти, код гостију Мидлтон 21 поен. У првом дијелу је шампион лоше шутирао, имао минус од 8 поена, али су у наставку ствари послије серије 18:5 дошле на мјесто.

Ослабљени Пистонси су се добро држали у Канади, али је на крају побједа припала Репторсима. У одсуству Џенингса, ДиЏеј Аугустин је убацио 35 поена за госте, међутим, на другој страни су ДеРозан и Валанчијунас водили Канађане до победе. Ван Ганди је одбрану свог тима назвао грозном, Пистонси су постигли 110 поена и изгубили меч. Без Џенингса који је због повреде Ахилове тетиве ће тешко ићи, Ван Ганди би први пут у каријери могао да остане без плеј офа.

Ентони Дејвис је био јунак побједе Пеликанса над Мавсима. Његови поени са пенала и украдена лопта су пресудили Даласу, убацио је 28 поена, имао 10 скокова, на крају изгрлио једног навијача. Разумљиво што је био тако срећан, ово је прва побједа Њу Орлеанса у 10 мечева против Даласа. Код гостију велика ноћ Монте Елиса, убацио је 36 поена, али је његов тим остао празних шака.

Минесота без наде на гостовању у Атланти. Ово је била 16. побједа у низу за Хоуксе, Милсап и Хорфорд су искомбиновали 39 поена, укупно је домаћин имао 30 тимских асистенција, они заиста дјелују као "Сан Антонио са Истока". Није ни тешко открити разлог, Мајк Буденхолцер је годинама био помоћник Грегу Поповићу. Никола Пековић је убацио 15 поена за госте, Радуљица није играо. На другој страни Перо Антић 7 поена, 3 скока.

Клиперси су протутњали кроз Аризону, серијом од 15:0 у посљедњој четвртини су ријешили меч против Финикса. Шампион Пацифика игра све боље, ово је четврта побједа у низу, а Санси су у посљедњих осам минута утакмице погодили само један шут из игре. Јасно због чега на крају није било дилеме, друго полувријеме су госто добили са 22 разлике. Крис Пол је убацио 23 поена, имао 12 асистенција, Блејк Грифин 23 поена, по 7 скокова и асистенција. Џордан је са 4 блокаде затворио рекет, Клипсерси су шутирали 50%. На другој страни Горан Драгић 10 поена, 8 асистенција 5 скокова, играо је и његов брат Зоран, два и по минута, није се уписао.

Никола Вучевић је убацио 27 поена, имао 7 скокова, али је његов тим дозволио преокрет у посљедњој четвртини против Пејсерса. Побједа Индијане на Флориди је њихова прва у осам мечева, истакао се Хрват Дамјан Рудеж са 18 поена, рекордом каријере.

Чикаго је поново разочарао код куће, невјероватно је шта се са Булсима дешава против слабијих ривала. Побједу из "Јунајтед центра" је однео Мајами, а јунак је био Хасан Вајтсајд који је послије сељакања по Кини и Либану коначно добио шансу у НБА. Он је направио премијерни трипл дабл у каријери 14 поена, 13 скокова и 12 блокада. Момак је био у Шарлоту, радио са екипом из развојне лиге, сада је на насловним странама. Растурио је центре Булса, Мајами је контролисао игру током читавог меча, Вејд је убацио 26 поена, Бош 20, Денг 15 против бившег клуба који му је приредио топао дочек. Гасол је убацио 13 поена, имао 17 скокова, Роуз 19 поена, али је промашио свих шест тројки. Све ово се десило након што је Чикаго разбио шампиона, и онда добио у Даласу наредне вечери. Сада им следи нова турнеја, отварају је код лидера Вориорса, неће бити баш чудо ако побједе, па опет изгубе од неког много слабијег тима.

Резултати НБА лиге:

Чикаго - Мајами 84:96
Кливленд - Оклахома 108:98
Орландо - Индијана 99:106
Атланта - Минесота 112:100
Финикс - ЛА Клиперси 100:120
Њу Орлеанс - Далас 109:106
Торонто - Детроит 114:100
Сан Антонио - Милвоки 101:95
Голден Стејт - Бостон 114:111
Денвер - Вашингтон 115:117 пр.
ЛА Лејкерси - Хјустон 87:99