latinica  ћирилица
26/01/2015 |  08:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас: Грчка оставља иза себе строге мjере штедње

Алексис Ципрас, лидер љевичарске партије Сириза која је побиједила на изборима у Грчкој, поручио је синоћ да Грчка окреће нови лист и оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мјере штедње.
Алексис Ципрас - Фото: Beta/AP
Алексис ЦипрасФото: Beta/AP

- Данас је грчки народ створио историју. Нада је створила историју, рекао је Ципрас у побједничком обраћању на конференцији за новинаре.

Према најновијим званичним резултатима које је објавило грчко Министарство унутрашњих послова послије 76 одсто пребројаних гласова, Сириза је побиједила са 36,14 одсто гласова и имаће 149 места у парламенту.

На другом мјесту је Нова демократија одлазећег премијера Антониса Самараса са 28,05 одсто гласова, односно 77 посланичких места.

У парламент су ушле и неонацистичка Златна зора (17 мјеста), Потами (16 мјеста), Комунистичка партија Грчке (15 мјеста), ПАСОК и Независни Грци (по 13 мјеста).

- Суверени грчки народ је дао јасан, снажан, неспоран мандат. Грчка је окренула нову страну. Грчка оставља за собом разорне мјере штедње, страх и ауторитаризам, оставља за собом пет година понижавања и бола и са оптимизмом, надом, достојанством корача ка будућности, рекао је Ципрас.

Народ је, према његовим речима, дао новој влади мандат за национални препород и враћање социјалне кохезије.

Ципрас је казао да Грчка данас слави побједу над челичним стиском елите и антидемократским покретом, а да сутра наставља с марљивим радом.

- Ако је неко побиједио, то је Грчка напрезања, рада, знања, креативности и културе, Грчка која се бори, нада и тражи вријеме и простор да поново с достојанством гради будућност, рекао је он.

- Наша победа истовремено представља побједу свих нација у Европи које се боре против мјера штедње, које се буквално боре против покушаја да се уништи наша заједничка европска будућност, поручио је Ципрас.

- Пресуда грчког народа окончава, без икакве сумње, зачарани круг мјера штедње у нашој земљи, казао је он.

- Пресуда грчког народа поништава данас на неспоран начин споразуме о помоћи, који подразумијевају мјере штедње и катастрофу. Пресуда грчког народа значи да "тројка" одлази у прошлост", додао је Ципрас, мислећи на Европску унију, Међународни монетарни фонд и Европску централну банку.

Нова влада у Атини ће, према његовим ријечима, преговарати с кредиторима о правичном и узајамно корисном финансијском рјешењу за Грчку.

Ципрас је у предизборној кампањи обећао да ће поново преговарати о условима за програм помоћи Грчкој, која је, да би добила кредите, морала да знатно смањи плате у јавном сектору и пензије и повећа порезе.

Љевичарска Сириза побиједила је са 36,34 одсто гласова бирача и освојених 149 од 300 мјеста у парламенту, само два мање од апсолутне већине, показују данас саопштени званични резултати Министарства унутрашњих послова.