latinica  ћирилица
24/01/2015 |  15:40 | Аутор: Б92

Годишњица Игманског марша

Више стотина антифашиста пјешачило је од Хаџића до Великог поља на Игману у знак сјећања на 73. годишњицу чувеног Игманског марша.

Након доласка око 600 учесника марша, делегације борачких удружења из Београда, Ужица, Бајине Баште, Макарске, затим делегације из Словеније, делегација САБНОР-а Кантона Сарајево, положиле су вијенце и цвијеће на спомен обиљежје припадницима Прве пролетерске бригаде, која је 28. јануара 1942. године, крећући се према слободној територији у Фочи, стигла до овог мјеста на планини Игман.

Учесници "Игманског марша" су јутрос уз звуке партизанских пјесама, заставе бивше Југославије, слике Јосипа Броза Тита и транспаренте са поруком "Друже Тито, ми ти се кунемо", као и заставе СУБНОР-а и државне заставе БиХ, из мјеста Хаџићи код Сарајева пјешице кренули ка Великом пољу на Игману.

Учесници марша су јутрос такође положили вијенце и цвијеће на споменик на Брезовачи и минутом ћутања и учењем Фатихе су одали почаст борцима-партизанима погинулим у Другом свјетском рату који су сахрањени на том мјесту.

Према ријечима организатора, много учесника је до Игмана дошло аутобусима јер због старости или болести нису у стању да учествују у маршу.

Обиљежавање Игманског марша организовао је Савез антифашиста и бораца народноослободилачког рата (САБНОР) Кантона Сарајево у сарадњи с Удружењем антифашиста и бораца народноослободилачког рата (АБНОР) Хаџићи.

Игмански марш изведен је у ноћи између 27. и 28. јануара 1942. године, по дубоком снијегу и великој хладноћи од минус 38 степени, а 800 припадника Прве пролетерске бригаде пјешачило је 17 сати.

Припадници Прве пролетерске бригаде су на Романији били опкољени јаким њемачким снагама. Штаб Бригаде донио је одлуку о извршењу опасног, али једино могућег покрета. Учесници марша прошли су покрај Сарајева и преко Игмана извршили покрет ка Фочи, тадашњој слободној територији.