latinica  ћирилица
22/01/2015 |  21:12 | Аутор: Guardian

Гадафијеви и Блерови обавјештајци блиско сарађивали

У доба владавине Тонија Блера сарадња тајних служби Велике Британије са обавјештајцима Гадафијеве Либије била је шира него што се мислило, пише "Гардијан", позивајући се на владину архиву у Триполију.

 
Британске обавјештајне агенције су од 1997. до 2007. с владом пуковника Гадафија сарађивале у читавој серији заједничких, а јавности непознатих операција, наводи лист.

Информације, прибављене и изнудом од нелегално притвараних дисидената из Либије, коришћене су на дјелимично затвореним суђењима у Лондону, показују званична документа нађена након Гадафијевог пада.

Детаљна студија показује, поред осталог, да је у заједничким акцијама британских тајних служби МИ-5 и МИ-6 са Гадафијевим безбједносним агенцијама било нелегалног хапшења противника Гадафијеве владе и да су они наводно мучени.

У једном тренутку, либијски тајни агенти су добили позив за акцију на британском тлу, где су сарађивали са МИ-5 и малтретирали један број либијских дисидената којима је Велика Британија пружила азил.

До сада се знало да је 2004. године британска служба МИ-5 помогла Гадафијевој диктатури – да отме двојицу либијских опозиционих лидера и да их пребаци у Триполи, заједно с њиховим породицама, укључујући шестогодишњу дјевојчицу и трудну жену.

Међутим, студија показује да је резултатима ових заједничких тајних операција поткрепљиван значајан број судских процеса у Лондону, вођених између 2002. и 2007. године – у вријеме када је Блерова влада неуспјешно покушавала да депортује Гадафијеве опоненте и то на основу информација изнуђених од људи који су "приведени" његовим властима и стрпани у затвор.

Штавише, документа показују да су четири човјека у Великој Британији била подвргнута такозваним контролним наређењима, врсти ограничења кретања на основу информација изнуђених од жртава привођења које су предате Гадафијевом режиму.

Међу откривеном документацијом су тајна преписка МИ-6, извештаји МИ-5 о Либијцима који живе у Британији, британски обавјештајни досије назван "Само за британске/либијске очи – тајна" и званични либијски записници са састанака обавјештајних агенција двије земље.

Документа показују да су британске обавјештајне агенције послале више од 1.600 питања
за постављање двојици лидера либијске опозиције Самију ел Садију и Абдулхакиму Белхаџу, иако су морале знати да се над њима спроводи тортура.

Такође показују да су правни стручњаци британске владе наводно користили одговоре на та питања при захтјеву за  депортацијом  Либијаца настањених у Великој Британији.

Да је пет људи подвргнуто контролним овлашћењима у Великој Британији, наводно по основу информација изнуђених од жртава привођења.

Документа показују и да су Гадафијеви агенти забиљежили упозорење МИ-5 из септембра 2006. године да агенције двије земље морају предузети кораке са циљем да за њихове заједничке операције никада не сазнају адвокати, организације за људска права и медији.

Документа је открила организација "Хјуман рајтс воч" у септембру 2011. године, у јеку либијске револуције, а пронашла их је у напуштеном здању либијске владе у Триполију.