latinica  ћирилица
22/01/2015 |  19:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Реформе кључ успјеха Србије и поштовања у свијету

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су Србији на економском форуму у Давосу била отворена сва врата, јер "људи гледају економске прогнозе за више година унапред", а прогнозе свјетских финансијских институција говоре да ће Србија за двије године имати највећи раст уз ограничен фискални дефицит на нивоу испод три одсто, што мало која европска земља има.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је за РТС са Свјетског економског форума у Давосу рекао да су реформе које Србија предузима без притиска са стране кључ успјеха и поштовања које Србија ужива у међународној заједници, те да су због реформи Србији широм отворена врата свуда у свијету, па и на овом угледном форуму.

- Мени је некад жао што људи у Србији не мисле тако, али ми је драго што људи у свијету добро мисле о Србији, што желе да се срећу са нама, желе да долазе у нашу земљу и да нам помогну, рекао је предсједник Владе Србије.

Важно је, рекао је Вучић, што је Србија показала да више не размишља о само неколико мјесеци унапред, већ да гледа у будућност и то је значајна промјена у односу на оно што се догађало раније.

- Србија више никоме не пријети, не свађа се, само жели да буде своја на своме и ради најбољи посао за своје грађане прије свега, рекао је Вучић.

Говорећи о данашњим састанцима са званичницима и представницима свјетских комапнија, Вучић је рекао да је са потпредсједником Европске комисије Франсом Тимерманом разговарао о европском путу Србије, о томе шта би Србија требало да учини на том путу, наводећи да је европски званичник поздравио економске реформе.

На моју иницијативу, рекао је премијер, разговарало се и о одређеним примедбама које долазе из ЕУ.

Вучић се у Давосу састао и са Мухамедом Ал Абаром, првим човјеком за реализацију Београда на води.

Није говорио о детаљима тог разговора, истичући да ће о томе бити ријечи у фебруару, кад Ал Абар буде посјетио Београд, али је истакао да ће "Београд на води" бити реализован, а да ће и Србија и главни град изгледати много другачије него данас, јер ће тај пројекат отворити нова радна мјеста, подићу грађевинску индустрију.

Премијер Србије је поновио да је компанију Гугл позвао у Србију, а директору Гугл Идеас Џареду Коену на састанку поручио да ће Србија понудити најбоље могуће услове с којим, како каже, неће моћи да се пореди нико у региону.

Премијер се састао и са представницима СБЕР Банке, који су, како каже, близу да заједно са ЕБРД склопе аранжман са ЕПС-ом.