latinica  ћирилица
22/01/2015 |  19:18 | Аутор: СРНА

Предсједништво БиХ донијело одлуку о уништавању наоружања

Предсједништво БиХ донијело је Одлуку о уништавању наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава Оружаних снага БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: klix.ba
Предсједништво БиХФото: klix.ba

Министарство одбране БиХ задужено је да уништи све количине неисправне муниције која је као таква идентификована послије контролно-техничких прегледа на локалитетима Букова Греда у Орашју, Јахорински поток на Палама, Баћевићи у Мостару и Дужи у Требињу.

На данашњој сједници донесена је и Одлука о донацији – уступању средстава наоружања Оружаних снага БиХ Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ и Казнено-поправном заводу Бањалука, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједништво БиХ донијело је Одлуку о измјенама Одлуке о учешћу пјешадијске јединице Оружаних снага БиХ у операцији "Одлучна подршка" у Авганистану и Одлуку о именовању мајора Јосипа Брајковића за шефа дијела контингента Оружаних снага БиХ у тој операцији.

Прихваћена је понуда УН и УНДП-а за финансирање анализе – студије о могућностима БиХ за повећање учешћа у мировним операцијама.

Предсједништво БиХ одобрило је закључивање Меморандума о разумијевању између Министарства безбједности БиХ и Федералног министарства унутрашњих послова Аустрије о унапређењу сарадње у области превенције катастрофа изазваних природним непогодама или људским дјеловањем и уклањањем њихових посљедица.

Донесена је и Одлука о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Јерменије о укидању виза за носиоце дипломатских пасоша.

На сједници је донесена и Одлука о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума између Савјета министара БиХ и Међународног центра за промоцију предузетништва о успостављању регионалне канцеларије у БиХ.

Предсједништво БиХ прихватило је споразуме између Савјета министара БиХ и Владе Њемачке о гробовима жртава рата, те о делегирању одговорности за пружање услуга у ваздушном саобраћају између Савјета министара БиХ и влада Србије, Црне Горе и Хрватске.

Прихваћен је и Уговор о гранту /Пројекат централно гријање Приједор/, између БиХ и Републике Српске, Топлане из Приједора и Европске банке за обнову и развој.

Уговор се односи на инвестициони грант из СИДА-ЕБРД Фонда за околинске и климатске програме.

Предсједништво БиХ је на сједници донијело и одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о кориштењу и одржавању путних граничних мостова на заједничкој граници.