latinica  ћирилица
22/01/2015 |  18:50 | Аутор: Б92

Мубаракови синови на слободи

Суд у Египту одредио је отпуштање из затвора двојице синова Хоснија Мубарака, до поновног суђења за корупцију, наводи египатски дневник Ал-Ахрам.

Фарид ал-Диб, адвокат који заступа синове, рекао је у четвртак за Египатске новине да ће Мубаракови синови “ изаћи из затвора јер нису оптужени ни по једној новој оптужници“. Заступник за затворски орган, наводи да се још чека одобрење тужилаштва за њихово отпуштање.

Двојица синова, Ала и Гамал Мубарак, заједно са групом породичних сарадника у послу и водећој странци, су постали симбол корупције и самопословања током очеве тридесетогодишње владавине.

Један број људи из те групе је ухапшен убрзо након револуције, јануара 2011. која је свргнула са власти тадашњег предсједника Хоснија Мубарака. Али је већина тих људи ослобођено након што тужиоци нису успјели да одрже оптужнице, што се окарактерисало као одрицање од револуције тренутних владара који су на власт дошли војним превратом у јулу 2013.

Суд је у новембру одбацио оптужнице против Хоснија Мубарака за убиство протестаната у револуцији 2011. године. Мубарак, његови синови и пословне колеге су такође ослобођени оптужница за корупцију у овом случају.