latinica  ћирилица
22/01/2015 |  18:48 | Аутор: РТРС

Вода у Козарској Дубици неисправна за пиће (ВИДЕО)

Вода у Козарској Дубици и даље је неисправна за пиће. Потврђено је то новим налазом Института за јавно здравство на основу анализе узорака воде из јавног водовода, узетих осмог јануара.

Јануарски налаз показао је да вода из дубичког водовода и даље садржи повећане вриједности мангана, које могу изазвати штетне посљедице по људско здравље.

За сада нема регистрованих случајева тровања водом из дубичког водоводног система. Тако тврде у дубичком Дому здравља.

Ипак, Дубичани страхују да вода из јавног водовода није сигурна за употребу. Ријеч је о вишегодишњем проблему пречишћавања воде са изворишта у селу Међеђа, чији је власник предузеће „Хемијска прерада кукуруза“ из Драксенића које воду продаје дистрибутеру – дубичком „Водоводу“.

Из општине Козарска Дубица најављују да би исправна вода, с новог изворишта Комленац, требало да потече у априлу. 

У страху од обољења, Дубичани већ годинама не пију воду из јавног водовода. И посљедњи налази Института за јавно здравство потврдио је да дубичка вода није за пиће, због повећане вриједности мангана.

- Нажалост још увијек имамо присуство мангана, мада нешто мање него што је то било у децембру мјесецу, али још увијек је изнад референтне вриједности. Имамо препоруку од Института да се вода не конзумира за пиће, да је подесна за све друге намјене у домаћинству, рекао је Чедомир Бабић, директор Водовода Козарска Дубица. 

Дугорочно конзумирање воде, која има повећане вриједности мангана, може изазвати посљедице по људско здравље. За сада, у Козарској Дубици нема регистрованих случајева обољелих.

Власник спорног изворишта, предузеће „Хемијска прерада кукуруза“ које воду продаје „Водоводу“, нема адекватно постројење за пречишћавање воде.

- Немамо добро ријешено технолошко рјешење да имамо и довољно количине и добар квалитет, истакао је Јовица Шуман,  директор Хемијске прерада кукуруза Драксенић.

Рјешење је завршетак прве фазе капиталног пројекта изградње новог изворишта Комленац. Исправна вода, из новог водовода потећи ће у априлу.

- Оно што ја знам је да су и ове најновије анализе које су рађене на том новом изворишту дале добре резултате да је вода квалитетна и да је има у довољним количинама, тако да Дубичани могу да се радују да ће негдје у априлу напокон добити квалитетну воду за пиће, нагласио је Миле Злојутро, начелник општине Козарска Дубица.

Док „чекају“ Комленац, многи Дубичани немају друго рјешење већ да пију воду из јавног водовода.