latinica  ћирилица
22/01/2015 |  18:29 | Аутор: СРНА

Изнаћи рјешење у Српској у вези с швајцарским франком (ВИДЕО)

Предсједник Удружења "Швајцарски франак" Бране Милошевић изјавио је да ће Министарство финансија Републике Српске, републичка Агенција за банкарство, Хипо банка Бањалука и ово удружење ускоро изнаћи заједничко рјешење проблема насталих због раста курса швајцарског франка.
Предсједник Удружења "Швајцарски франак" Бране Милошевић - Фото: СРНА
Предсједник Удружења "Швајцарски франак" Бране МилошевићФото: СРНА

"Рјешење је да се курс швајцарског франка фиксира на неки износ који је прихватљив за све нас", рекао је Милошевић новинарима у Бањалуци након одвојених састанка представника Министарства финансија Републике Српске и Удружења са представницима Хипо банке Бањалука.

Он је напоменуо да су многи чланови Удружења дошли у ситуацију да, због раста курса швајцарског франка, нису у стању да враћају кредите у Хипо банци Бањалука.

Милошевић је рекао да Удружење тренутно броји око 500 чланова, док је 3.000 корисника кредита у Хипо банци Бањалука.

Директор Хипо банке Бањалука Горан Бабић рекао је новинарима да банка од прошле седмице анализира ситуацију и кретање швајцарског франка, те да је спремна понудити могуће опције клијентима банке у садашњој ситуацији.

"Видјећемо које су додатне олакшице које можемо понудити нашим клијентима у наредном периоду и вјерујем да ћемо моћи понудити квалитетан одговор који је прихватљив за клијенте и банку", навео је Бабић.

Он је рекао да су представници Министарства финансија Републике Српске изразили спремност да се укључе у рјешавање овог проблема, али да очекују да Хипо банка Бањалука предложи могуће рјешење.

Бабић је додао да ће наредне седмице поново имати састанак са представницима Удружења "Швајцарски франак".

Адвокат из Бањалуке Богдан Голубовић, који представља клијенте кориснике кредита који су тужили Хипо банку Бањалука због кредита са валутном клаузулом у швајцарском франку, рекао је да су до сада добијене првостепена и другостепена пресуда у дијелу у коме су тражили да се оспори уговорена каматна стопа која је везана за референтну каматну стопу либор.

"Хипо банка Бањалука била је дужна да сваког 31. децембра коригује ту каматну стопу у складу са кретањем тада просјечне цијене либора и да је примјењује наредних 12 мјесеци. Испоставило се да то није примјењивано и судске пресуде су то потврдиле. До сада имамо двије правоснажне пресуде и банка је исплатила новац по тим пресудама", појаснио је Голубовић.

Он је рекао да се други дио тужбеног захтјева односи на валутну клаузулу у швајцарском франку и да ту за сада постоје првостепене пресуде.

"Очекујем да ће се ове и наредне године то рјешавати на окружним и Врховном суду Републике Српске", навео је Голубовић.

Он је рекао да су клијенти подигли кредите у једном износу у КМ, а сада су у ситуацији да, због кретања курса швајцарског франка, враћају сасвим нешто друго, закључујући да вјерује да ће виши судови потврдити пресуде првостепених судова у овом случају.