latinica  ћирилица
22/01/2015 |  16:56 | Аутор: Агенције

Суђење Младићу: Рат у Кључу изазвали муслимани нападом на ЈНА

На суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу данас је бивши официр ЈНА и Војске Републике Српске Велимир Кевац изјавио да су рат у Кључу, крајем маја 1992. године, изазвали локални муслимани, нападом на колону ЈНА, која се повлачила из Хрватске.

"Не само муслимани, него и Срби почели су да напуштају Кључ, након што је ЈНА због напада кренула у акцију разоружавања муслиманских села", рекао је Кевац, свједок одбране.

Кевац је посвједочио да тадашњи општински званичник Омер Филиповић најприје није био прихватио позив ЈНА за разоружање, али је "послије плотуна упозорења" промијенио тај став.

Он је навео да је дио нелегалне Територијалне одбране у тим селима мирно положио оружје, док јр дио то одбио, због чега је војска кренула "у претрес терена и потрагу за припадницима ТО који би били потенцијална опасност за српско становништво и Војску Републике Српске".

Свједок је рекао да није чуо да је у гранатирању села Пудин Хан, 28. маја 1992. године било цивилних жртава, а да је о злочину у селу Велагићи - убиству 77 мушкараца у сеоској школи 1. јуна 1992. године, чуо да је "војна полиција обавила увиђај и да су починиоци ухапшени и пребачени у затвор у Бањалуци".

Кевац је одбацио тврдњу тужиоца да су масовно хапштени несрби, истичући да су хапшени и притварани само "они који су били наоружани".

"Сва лица која су се предавала, одводила је цивилна полиција. Ниједно није остало под надлежношћу Војске Републике Српске", истакао је Кевац.

Он је негирао и наводе тужилаштва да су полицијске јединице биле стављене под команду војних официра.