latinica  ћирилица
22/01/2015 |  16:30 | Аутор: РТРС

ЕЦБ купује обвезнице земаља чланица ЕУ за 1100 милијарди евра

Европска централна банка донијела је одлуку без преседана у историји еврозоне. У складу с најавама одобрила је програм подстицања привреде еврозоне.

ЕЦБ ће куповати  државне обвезнице земаља чланица, што би требало да подстакне потрошњу, кредитирање, а тиме економију. Међутим, постоји ризик великог слабљења евра.

Гувернер Европске централне банке Марио Драги на конференцији за новинаре рекао је да ће до септембра идуће године на тржиште пустити чак 1100 милијарди евра кроз куповину државних обвезница земаља чланица. Више него што се очекивало. Он је нагласио да ће се мјера проводити док се инфлација не врати на вриједност до два одсто. Тренутно је рекордно ниска па дефлација притишће привреду еврозоне.

Одмах након објављивања вриједност евра према долару на берзама  је почела да пада. С друге стране, одлука ЕЦБ-а требало би да омогући да Европа напокон изађе из кризе и оствари знатније стопе раста. То се догодило у САД-у након што је њихов ФЕД донио исту мјеру.

Најбогатије чланице тако би додатно требало да помогну осталимм чему се оне и даље противе, поготово Њемачка. Ондје многи многи критичари страхују да би тиме ЕЦБ приморала снажније да преузму трошкове слабијих чланица, уз уклањање притисака за провођење структурних реформи. Њемачка канцеларка Ангела Меркел упозорава да би државе еврозоне требало да убрзају структурне рефоме. Поручила је да сама монетарна политика није ефикасна.