latinica  ћирилица
22/01/2015 |  16:16 | Аутор: Агенције

Допуњена оптужница за убиство Славка Ћурувије

Тужилаштво за организовани криминал подигло је нову, допуњену оптужницу против четворице припадника Ресора Државне безбједности Србије којом их терети за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године, рекао је данас тужилац Миљко Радисављевић.

Након допуне истраге која је спроведена по налогу суда, тужилаштво је оптужило тадашњег начелника Ресора ДБ Радомира Марковића, шефа београдског центра ДБ-а Милана Радоњића, главног обавјештајног инспектора у Другој управи Ресора Ратка Ромића и припадника резервног састава тог ресора Милана Курака.

Оптужницом се окривљени терете да су "из ниских побуда" убили новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Ћурувију 11. априла 1999. године, односно да су извршили кривично дјело тешко убиство за које је запрећена казна од 30 до 40 година затвора.

Марковић се терети да је то дјело извршио подстрекавањем, а остали су оптужени као саизвршиоци, прецизирао је тужилац Радисављевић и додао да су током допуне истраге обављене истражне радње које је затражио суд.

Он је напоменуо да је оптужница поднијета Посебном одјељењу Вишег суда у Београду и да је у току њено испитивање.

Специјални суд у Београду 24. јула 2014. године је вратио на допуну истраге оптужницу подигнуту 6. јуна.

Тај суд ће поново разматрати допуњену оптужницу и ако је потврди браниоци и оптужени ће имати право да на то рјешење изјаве жалбу Апелационом суду у Београду.

Тек по правоснажности оптужнице, суд ће заказати суђење, односно припремно рочиште, а потом и главни претрес.

Радоњић и Ромић су у притвору који им је данас, одлуком Апелационог суда, продужен, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак је у бјекству и за њим је расписана међународна потјерница.

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, у времену између 16 и 39 и 16 и 45, наводи се у оптужници.

Са Ћурувијом је у вријеме убиства тада била његова невјенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је том приликом задобила лаке тјелесне повреде пошто су је нападачи онесвјеститли ударцем у главу.

Кључни свједок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени оптужени 13. јануара 2014. године је некадашњи припадник ДБ, односно комадант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија.

Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара 2014. године дао исказ тужилаштву у којем је детаљно испричао своја сазнања о тој ликвидацији.

У вријеме убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на лидера СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду и за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године.

Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и у току је поновљено суђење.