latinica  ћирилица
22/01/2015 |  16:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјинска војска се повукла с аеродрома у Доњецку

Украјинска војска се повукла са главног терминала аеродрома у Доњецку, попришта жестоких борби протекле седмице, саопштило је данас украјинско министарство одбране.
Украјина - Фото: АП
УкрајинаФото: АП

Војска је задржала контролу над дијеловима аеродрома, али је у борбама погинуло шест војника, а 16 је рањено, наводи се у саопштењу.

У централном дијелу Доњецка, 13 људи је погинуло када је један аутобус у коме су се налазили цивили погођен гранатама, навео је ББЦ.

Борбе између украјинске војске и проруских снага интензивиране су у и око Доњецка.

Нови сукоби услиједили су послије заједничког саопштења Украјине, Русије, Француске и Њемачке у коме се позива на окончање сукоба на истоку Украјине.

Министри спољних послова четири државе постигли су јуче у Берлину договор о демаркационој линији од које обје стране треба да повуку своје снаге, али то за сада није спроведено.

Министар спољних послова Њемачке Франк Валтер-Штајнмајер изјавио је након састанка да су Русија и Украјина постигле договор о процедури повлачења тешког наоружања на истоку Украјине, пренио је АП.

Штајнмајер је рекао да су се његове колеге из Русије и Украјине сагласиле да тешко наоружање треба да буде повучено 15 километара од демаркационе линије дефинисане у споразуму из Минска постигнутог у септембру прошле године.

Споразум постигнут након разговора у Берлину касно у сриједу представља напредак, рекао је Штајнмајер, али "није пробој" у напорима за постизање мировног споразума на истоку Украјине.

Разговори у Берлину, који су одржани у једној владиној вили близу аеродрома Тегел, били су четврти овакав састанак чији је домаћин Њемачка.

Кијев и Москва оптужују једни друге за неуспјех примјене споразума о прекиду ватре договореног прошлог септембра у Минску, како би се окончао конфликт на истоку Украјине, у коме је, према процјенама Уједињених нација, од априла прошле године, погинуло 4.700 људи, подсјетио је Ројтерс.