latinica  ћирилица
22/01/2015 |  15:28 | Аутор: СРНА

Суђење Зупцу: Вјештачење извршено без наредбе Тужилаштва БиХ

У наставку суђења директору Агенције за истраге и заштиту БиХ Горану Зупцу адвокат одбране Драгиша Јокић данас је указао на незаконитост налаза вјештака грађевинске струке Февзије Хајдарагића о висини штете на згради Предсједништва БиХ настале 7. фебруара прошле године, јер за вјештачење није имао наредбу Тужилаштва БиХ.

Јокић је изразио сумњу и у погледу вјеродостојности налаза о висини процјене штете опреме, коју је вјештак вршио без инвентарне листе, књиговодствене евиденције и на основу личног искуства.

Хајдарагић је рекао да га је за овај посао ангажовала Влада Федерације БиХ, те да није имао задатак да утврди узрок оштећења.

Он је потврдио да је предмет вјештачења била израда стручног налаза о затеченом стању зграде Предсједништва БиХ, као и утврђивање вриједности санационих радова потребних након штете настале током протеста.

Према његовом налазу, укупна штета на згради Предсједништва износи 398.365 КМ.

Највећа оштећења евидентирана су у приземљу зграде која у Архиву БиХ износи 112.359 КМ, у Архиву ФБиХ 50.024 КМ, Федералној управи за геодетске и имовинско правне односе 44.148 КМ, а у Служби за заједничке послове и органа тијела ФБиХ она износи 126.064 КМ.

Штета на првом спрату зграде, гдје се налазе просторије Предсједништва, износи 104.016 КМ, а у Министарству спољне трговине и економских односа 1.760 КМ.

Зубац се терети за несавјестан раду у служби јер, како се наводи у оптужници, током насилних протеста испред зграде Предсједништва БиХ 7. фебруара није пружио тражену помоћ Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Наредно рочиште заказано је за петак, 30. јануар, у 13.00 часова.