latinica  ћирилица
22/01/2015 |  14:50 | Аутор: Агенције

Линта: Китаровићева да се јавно заузме да престане хапшење Срба

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта рекао је да ће новоизабрани предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић показати да је искрена уколико се јавно заузме да престане хапшење прогнаних Срба и омогући им се сигуран повратак.
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

"Ако нова хрватска предсједница заиста мисли искрено да ради на стварању услова за одржив повратак прогнаних Срба онда је потребно да се јавно заузме да Хрватска коначно престане да хапси прогнане Србе на основу Интерполових потјерница, а чији је главни циљ да их одврати од намјере да се враћају својим кућама", нагласио је Линта.

Он је поручио да би Китаровићева требало да успостави исте стандарде и у суђењима за ратне злочине, да почне да проводи Уставни закон о правима националних мањина који гарантује право на јавну употребу ћирилице и српског језика и запошљавање Срба у јавним службама, саопштено је из Коалиције.

Китаровићева би требало да се заложи и за драстично повећање средстава за економски развој крајишког подручја које је било захваћено ратом, за електрификацију српских села која још немају струју, те за то да се омогући несметан улазак српског капитала, с циљем запошљавања српских повратника и осталих грађана Хрватске, навео је Линта.

Он очекује да се Китаровићева у јавним наступима изјасни да треба ријешити и низ других питања која муче преостале Србе у Хрватској и стотине хиљада протјераних Срба који живе расељени широм свијета.

"Да каже да им треба вратити одузета станарска права и пољопривредно и шумско земљиште, завршити обнову порушених кућа, омогућити накнаду штете за уништену и оштећену имовину, подносиоцима захтјева за стамбено збрињавање омогућити исту откупну цијену коју су имали грађани Хрватске деведесетих година", каже Линта.

Линта је навео и исплату заосталих, а неисплаћених пензија, динарске и девизне штедње, као и признање радног стажа оним који су га стекли прије рата.

"Да каже да свим прогнаним Србима који су живјели до рата у Хрватској, а рођени су у једној од република бивше Југославије треба омогућити да добију хрватско држављанство и да пријаве пребивалиште на срушеним кућама или на својој очевини, као што је било могуће до 2012. године", рекао је Линта.