latinica  ћирилица
22/01/2015 |  14:27 | Аутор: СРНА

Осуда напада на цркву у Високом

Међурелигијско вијеће БиХ примило је пријаву о нападу на цркву Светог великомученика Прокопија у Високом, када су непознати починиоци исписали увредљиве графите по зидовима, разбили прозор, а инвентар уништили и разбацали.
Зидови православне цркве у Високом ишарани графитима - Фото: СРНА
Зидови православне цркве у Високом ишарани графитимаФото: СРНА

У оквиру пројекта "Мониторинг напада на вјерске објекте и друга мјеста од значаја за вјерске заједнице и цркве у БиХ" чланови Међурелигијског вијећа БиХ планирају да посјете ове цркве и заједнички осуде овај вандалски чин.

Представници Међурелигијског вијећа БиХ посјетиће мјесто напада у понедјељак, 26. јануара.

"Вјерујемо да ћемо заједничким напорима представника цркава и вјерских заједница, као и представника надлежних органа власти обезбиједити бољу заштиту свих вјерских објеката широм БиХ", наводи се у саопштењу Међурелигијског вијећа БиХ.

Црква Светог великомученика Прокопија у Високом, која је проглашена националним спомеником БиХ, у ноћи са уторка на сриједу, 20. на 21. јануар, била је мета вандалских напада.

Парох и старјешина те цркве Марко Јаковљевић потврдио је да суна зидовима помоћних објеката православне цркве у сриједу осванули графити вулгарног и националистичког садржаја.