latinica  ћирилица
22/01/2015 |  13:26 | Аутор: СРНА

Решић: Утврдити критеријуме за вредновање рада државних службеника

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је неопходно утврдити критеријуме за вредновање рада државних службеника којима ће се добити не субјективни, него објективни и мјерљиви показатељи степена сложености радних мјеста.
Лејла Решић и Томислав Врховац - Фото: СРНА
Лејла Решић и Томислав ВрховацФото: СРНА

- Умијеће послодавца је да процијени које радно мјесто и који профил одговарају и који ће дати најбоље резултате - рекла је Решићева у обраћању учесницима радионице о аналитичкој процјени радних мјеста, која се одржава на Козари, у оквиру пројекта "Модернизација система управљања људским ресурсима у државној служби".

Она је подсјетила да су реформе јавне управе у Српској почеле 2008. године, да су први пут донесени закони о платама и о државним службеницима и навела да је аналитичка процјена радних мјеста корак даље у тој реформи. Навела је да се то ради у циљу што квалитетније јавне управе и да грађани добију ефикаснију услугу која ће мање коштати.

Предсједник Синдиката управе Српске Томислав Врховац рекао је да је једна од мањкавости садашњих законских рјешења то што се радно мјесто валоризује по степену стручне спреме, а не по сложености послова и квалитету рада, и да због тога синдикат одавно заговара аналитичку процјену радних мјеста.

- Свако радно мјесто је различито и по нечему специфично и зато је потребна аналитичка процјена радних мјеста, а на основу ње и плате. Ми сада имамо иста примања и за мање и за више сложене послове - каже Врховац.

Кључни правни експерт пројекта Александра Рабреновић рекла је да се аналитичка процјена радних мјеста први пут ради у БиХ и да је ријеч о веома напредном систему.

Пројекат "Модернизација система управљања људским потенцијалима у државној служби" Европска унија финансира са два милиона марака из претприступних фондова. Пројекат се проводи од јануара 2014. до јануара 2016. године, а кључни корисници пројекта су министарства правде БиХ и ФБиХ, Министарство управе и локалне самоуправе Републике Срспке, агенције за државну службу и државну управу БиХ, ФБиХ и Републике Српске и Пододјељење за људске ресурсе Брчко дистрикта.