latinica  ћирилица
22/01/2015 |  13:22 | Аутор: СРНА

Влада усвојила нацрт стратегије интегралног управљања водама

Влада Републике Српске усвојила је Нацрт стратегије интегралног управљања водама Српске за период 2015-2024. година, који представља стратешки плански документ од највишег значаја, којим се заокружује дуг процес стратешког планирања у сектору вода.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Стратегија се бави анализом достигнутог нивоа организације, управљања водама у свим областима коришћења вода, заштите од вода и заштите вода и финансирања сектора вода, саопштено је из Владе. У саопштењу се додаје да је базни принцип да се сви системи планирају и реализују као интегрални системи, којима се симултано рјешавају сви проблеми коришћења, уређења и заштите вода.

Влада Српске прихватила је и Информацију о прикупљању и утрошку намјенских средстава од водних накнада у прошлој години од Јавне установе Воде Српске, општина и градова, те Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.

Влада je утврдила да основица за обрачун мјесечног борачког додатка за ову годину износи 1,60 KM. Одлучено је да основица за обрачун годишњег борачког додатка борцима прве и друге категорије за прошлу годину износи три KM. Номинални износ мјесечног и годишњег борачког додатка добиће се множењем основице са бројем мјесеци ангажовања борца у зони борбених дејстава. Влада Српске утврдила је да основица за обрачун примања за ову годину, предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата, буде 66,68 одсто просјечне нето плате у Српској у претходној години, што износи 549,4 KM. Утврђена је и основица за обрачун мјесечних примања предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата у износу од 412 KM.