latinica  ћирилица
22/01/2015 |  13:04 | Аутор: Агенције

Међусобне оптужбе за гранатирање тролејбуса у Доњецку

Напад у Доњецку, на истоку Украјине, у којем су погинули цивили, представља "отворену провокацију", саопштило је руско Министарство спољних послова и оптужило украјинске трупе да сносе кривицу.

"Сматрамо да овај инцидент представља злочин против човјечности, отворену провокацију с циљем да се поткопају напори за проналажење мирног рјешења за украјинску кризу", наводи се у саопштењу.

Премијер Украјине Арсениј Јацењук рекао је да Русија сноси одговорност за напад на тролејбус у Доњецку у којем је најмање 13 људи погинуло. "И одговорност за то сноси Руска Федерација", рекао је украјински премијер.

У извјештајима из Доњецка наводи се да је од експлозије гранате на једној тролејбуској станици погинуло најмање осам људи, а неки локални извори наводе да има 13 жртава и око 20 рањених.

Службе безбједности самопроглашене Доњецке Народне Републике покренуле су истрагу овом догађају, а локални званичници кажу да је прерано да се каже ко је одговоран, пренио је ТАС С.

"Повремено приводимо групе диверзаната у Доњецку. Истрага је у току, али је прерано да се каже ко је крив за овај злочин", рекао је портпарол локалног Министарства одбране Едуард Басурин.

Власти у Кијеву саопштиле су да одговорност сносе локалне снаге и њихови заштитници из Русије.

Љекари су рекли да су многи повријеђени у тешком стању. Према изјавама очевидаца, пет минобацачких граната испаљено је око 8.30 часова по локалном времену. Један тролејбус је оштећен, а један аутомобил је изгорио.