latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:28 | Аутор: СРНА

ММФ: За БиХ нема нове транше до даљњег

Извршни одбор ММФ крајем јануара неће разматрати нову траншу кредита БиХ, како је раније најављено, изјавио је резидентни представник ММФ у БиХ Рубен Атојан.
Рубен Атојан - Фото: архив
Рубен АтојанФото: архив

Атојан је рекао да мисија ММФ за БиХ није у позицији да препоручи Извршном одбору ове финансијске институције разматрање осмог прегледа по стендбај- аранжману, због "недовољног напретка у погледу преосталих питања".

- Тренутно смо у процесу планирања мисије која би са властима водила разговоре у оквиру консултација по Члану 4. Ријеч је о консултацијама које су обавезне за све чланице ММФ - каже Атојан.

Он је навео да ће ове консултације пружити прилику да ММФ направи ширу оцјену економских дешавања и политика у БиХ.

Мисија ММФ, коју је предводио Рон ван Роден, боравила је од 3. до 12. децембра прошле године у БиХ, ради наставка разговора у оквиру осмог прегледа по стендбај-аранжману. Извршни директори ММФ 26. септембра 2012. године одобрили су захтјев БиХ у вези са двогодишњим стендбај-аранжманом.

Комбиновани шести и седми прегледи закључени су 30. јуна, када је, такође, одобрено увећање стендбај-аранжмана за око 95,7 милиона евра, да би БиХ испунила ургентне потребе платног биланса изазване катастрофалним поплавама у мају.

Закључење прегледа и увећање програма омогућили су дозначавање 191,4 милиона евра.