latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:21 | Аутор: СРНА

Чичковић: Цијене производа и услуга ниже за 0,6 одсто

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у децембру 2014. године у односу на претходни мјесец, у просјеку су ниже за 0,6 одсто, док су на годишњем нивоу ниже за 0,8 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић саопштила је у Бањалуци да је раст цијена од 0,3 одсто забиљежен у одјељку намјештај и покућство, а резултат је виших цијена у групи производи за чишћење и одржавање куће 1,4 одсто.

Она је навела да је у оквиру одјељка остала добра и услуге забиљежен благи раст од 0,1 одсто, усљед виших цијена у групи производи за личну хигијену 0,2 одсто.

Према њеним ријечима, најниже цијене у децембру, као и у претходном мјесецу забиљежене су у ођељку превоз 3,9 одсто, због нижих набавних цијена у групи горива и мазива, док су ниже цијене евидентиране још у одјељаку одјећа и обућа 1,5 одсто и претежно су резултат сезонских снижења и новогодишњих попуста.

Чичковићева је рекла да су у одјељцима храна и безалкохолна пића, алкохолна пића и дуван, становање, здравство, комуникације, рекреација и култура, образовање и ресторани и хотели цијене су у просјеку остале исте.

Када је ријеч о цијенама произвођача индустријских производа на домаћем тржишту у децембру 2014. године у односу на новембар 2014. године, као и у односу на децембар 2013. године, Чичковићева је рекла да су оне у просјеку ниже за 0,2 одсто.

Посматрано по намјени потрошње, у децембру 2014. године, у односу на новембар 2014. године, цијене нетрајних производа за широку потрошњу у просјеку су ниже за 0,8 одсто, цијене интермедијарних производа за 0,2 одсто, цијене капиталних прозвода за 0,1 одсто, док су цијене енергије, као и цијене трајних производа за широку потрошњу у просјеку остале на истом нивоу, каже Чичковићева.