latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Тонга- Вулкан створио ново острво

Вулканска ерупција која је становнике Тонге изненадила овог јануара за собом је оставила необичан поклон - једно ново острво, за које научници упозоравају да би ускоро могло исто тако брзо да нестане.
Острво настало вулканском ерупцијом - Фото: Beta/AP
Острво настало вулканском ерупцијомФото: Beta/AP

Ерупција вулкана на око 65 километара од града Нукуалофа, скоро мјесец дана потреса ову независну краљевину у западном дијелу Полинезије. Прошле седмице због јаке ерупције на неколико дана био је прекинут и авио-саобраћај до те земље.

Међутим, забиљежен је и један позитиван резултат, настанак острва чије су димензије 1,8 са 1,5 километара, док се издиже сто метара изнад нивоа мора.

Вулканолог Нико Фурнијер, који је присуствовао настанку острва, наводи како је оно сачињено од комбинације стијена и вулканске лаве.

- Веома је узбудљиво оно што видите када одете тамо, ви заправо видите рађање једног острва - казао је он, и додао, да је  призор спектакуларан, али да то рађање није пратио никакав звук, никакав бум.

Према његовим ријечима, када се заврше актуелне ерупције вулкана, острво ће највјероватније кроз неколико мјесеци прогутати море. За његов опстанак потребно је да острво буде сачињено од већих количина лаве, објашњава Фурнијер.

Острво још није добило име, а с обзиром на то да је Тонга краљевина, одлуку о имену може да донесе једино краљ.