latinica  ћирилица
22/01/2015 |  10:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапанска влада није ступила у контакт са припадницима ИД

Јапанска влада је саопштила да ради на ослобађању двојице својих грађана из заточеништва екстремиста Исламске државе, али је и признала да, иако јој је остало још само 24 часа до истека ултиматума, још није ступила у контакт са припадницима ИД.

"Нисмо могли да добијемо информацију о њиховој безбЈедности", изјавио је генерални секретар владе Јошихиде Суга на конференцији за новинаре, пренио је АФП.

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је јуче да Јапан улаже максималне напоре у "трци са временом" како би ослободио двојицу својих грађана из заточеништва џихадиста Исламске државе, који пријете да ће их убити уколико им се не исплати 200 милиона долара.

Екстремисти су у уторак јапанску владу ставили пред ултиматум да у року од 72 сата исплати наведени износ или ће у супротном убити двојицу Јапанаца.

Абе, који је због талачке кризе прекинуо блискоисточну турнеју и вратио се у Токио, навео је да је затражио помоћ од палестинског предсједника Махмуда Абаса, египатског лидера Абдела Фатаха ел-Сисија, затим турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и јорданског краља Абдулаха, преноси АФП.

"Јапан никад неће попустити пред тероризмом. Јапан чини све што може у трци против кукавичког тероризма, руку под руку са међународном заједницом", поновио је јапански премијер.

Абе се налази пред тешким избором - да отворено плати уцјену екстремистима или затражи од неке савезничке државе, попут САД, да покуша да крене са ризичним ослобађањем отетих Јапанаца, наводи АП.

Џихадисти су претходно објавили снимак са захтјевом да им се плати откупнина у наредна три дана или ће у супротном убити отете Јапанце.

Мушкарац који је затражио откуп звучао је као Британац умијешан у остала обезглављивања талаца које је киднаповала Исламска држава и која контролише трећину ирачке и сиријске територије.

Џихадисти су на снимку навели да су отели новинара Кенџија Готу и цивилно лице на служби у војсци Харуну Јукаву.

Екстремисти ИД су до сада убили пет таоца са Запада од августа прошле године, а ово је први пут да џихадисти пријете јапанским држављанима.

Јапан је више пута истицао да је понудио невојну помоћ земаљама погођеним крвавим акцијама ИД у Ираку и Сирији, а које су се нашле суочене са егзодусом избјеглица.