latinica  ћирилица
22/01/2015 |  08:20 | Аутор: СРНА

Доњецк- Граната убила девет лица на трамвајској станици

Девет лица је погинуло, а још девет рањено рано јутрос када је граната пала на тролејбуску станицу у Доњецку, саопштиле су власти самопроглашене Доњецке Народне Републике.

Према прелиминарним подацима, минобацачка граната испаљена је око 9.00 часова по локалном времену из једног минибуса.

Напад је услиједио након што је саопштено да су министри спољних послова Русије, Украјине, Њемачке и Француске на састанку у Берлину постигли дипломатски напредак и договор о успостављању безбједносних зона између проруских и украјинских снага.

У минобацачком нападу на тролејбуску станицу у Доњецку, погинуло је девет лица, а још деветоро их је повријеђено, наводи се у ревидираним подацима локалне милиције.

Претходно су власти самопроглашене Доњецке Народне Републике саопштиле да је у минобацачком нападу погинуло 13 људи, а рањено неколико десетина.

Портпарол Министарства за ванредне ситуације ДНР рекао је за РИА "Новости" да су украјинске снаге напале Лењинов округ у Доњецку и да је граната оштетила тролејбус и трамвај. Портпарол је рекао да има рањених и мртвих. Министарство је сугерисало да је напад можда дјело украјинске групе за саботаже.

Аеродром у Доњецку под контролом антивладиних снага

Украјинска војска повукла се са аеродрома у Доњецку, који сада контролишу снаге из Донбаса - објавили су припадници украјинског батаљона "Азов". Украјинска војска напустила је аеродром, наведено је на званичној фејсбук страници Батаљона.

"Украјински војници били су принуђени да предају оно што је још прије годину дана био дивни, савремени аеродром", наводи се у саопштењу.

На тај начин ријешена је вишедневна дилема ко заиста држи ову важну стратешку тачку, јер су и украјинска војска и снаге Донбаса тврдиле да имају предност.

Украјинско министарство одбране јавља о жестоким борбама у рејону аеродрома и губицима на обје стране.

Званични Кијев претходно је тврдио да је украјинска војска и даље у зградама и на територији аеродрома, као и у заштитним пунктовима око њега.

Према меморандуму из Минска, аеродром је требао прећи у руке устаника, изјавили су у Министарству иностраних послова Руске Федерације, али су преговори о осталим сегментима разграничења "запињали".

Претходних дана вођене су жестоке борбе за аеродром и обје стране су наводиле да има много погинулих.