latinica  ћирилица
07/01/2015 |  16:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање 12 мртвих у терористичком нападу у Паризу (ВИДЕО)

Најмање 12 људи је убијено, а 10 рањено када су маскирани нападачи наоружани аутоматским пушкама упали у редакцију сатиричног листа "Шарли ебдо", у центру Париза, познатог по карикатурама муслиманских лидера. У току потрага за тројицом нападача.
Пуцњава у Паризу - Фото: AFP
Пуцњава у ПаризуФото: AFP

У нападу је убијено 10 новинара, међу којима главни и одговорни уредник листа, и двојица полицајаца.

Адвокат магазина Ришар Малка навео је да су међу 12 убијених главни уредник Стефан Шарбоније, звани Шарб, и још тројица карикатуриста познатих у целој Француској као Каби, Тињус и Волински, пренијела је Агенција Франс прес.

 

Шарбоније је, после објављивања карикатура пророка Мухамеда 2012. године, примио мноштво претњи смрћу и од тада је био под заштитом полиције.

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев изјавио је да снаге безбједности трагају за тројицом наоружаних људи који су учествовали у нападу на редакцију сатиричног недељника. Казнев је обећао највиши ниво заштите грађанима Француске.

Све је учињено како бисмо "што пре неутрализовали тројицу злочинаца који су починили овај варварски чин", рекао је он.

Полиција је пронашла возило које су нападачи напустили, прије него што су побјегли у непознатом правцу.

Маскирани нападачи наоружани аутоматским пушкама упали су у редакцију листа "Шарли ебдо" вичући "Алах акбар!" (Бог је велики) и "Осветили смо пророка!" и отворили паљбу. Према извјештајима неких медија, нападачи су имали и ракетни бацач.

Нападачи су се послије пуцњаве сукобили и с полицијом, али успјели су да побјегну возилом које их је чекало.

Према извештајима медија, у сјеверном делу Париза су променили возило и за њима се још трага. Засад нико није преузео одговорност за напад, али свједоци кажу да су нападачи викали да су припадници Ал каиде из Јемена.

Медији подсјећају и да је Исламска држава недавно пријетила Француској нападима у знак одмазде због њеног учешћа у војним акцијама на Блиском истоку и у Африци.

То је најсмртоноснији терористички напад у Француској у посљедње двије деценије.

Представница за штампу париског тужилаштва Ањес Тибо-Лекуивр изјавила је да је у пуцњави убијено 12 људи.

Полиција је навела да су међу убијенима двојица полицајаца, као и да је четворо рањених у критичном стању.

Француски председник Франсоа Оланд, који је обишао мјесто напада, рекао је да је несумњиво у питању "терористички напад". "Чин безумног варварства је почињен овдје, у Паризу, над једним листом... Новинари и полицајци су кукавички убијени", рекао је Оланд.

"Никакав варварски чин неће никада угушити слободу штампе. Ми смо уједињена земља, која ће знати да реагује", поручио је предсједник Француске. "Казнићемо нападаче."

Оланд је додао и да је у протеклих неколико седмица у Француској спријечено неколико терористичких напада.

Влада у Паризу је саопштила да је ниво узбуне због опасности од напада у Паризу повишен на највиши степен, а безбједност је појачана у свим храмовима, продавницама, сједиштима медија и у саобраћају.

Екстремистичка Исламска држава запријетила је Француској нападима, а петнаестак минута прије пуцњаве, часопис је преко Твитера објавио карикатуру лидера Исламске државе, Абуа Бакр ал-Багдадија.

Француска је и прије данашње пуцњаве била под узбуном, послије прошлогодишњег позива исламских екстремиста за нападе на француске грађане и интересе у знак освете због француских војних удара на исламска упоришта на Блиском истоку и у Африци.

Крајем прошле године, човек је, вичући "Алах акбар", повриједио 13 људи када је возилом улетио у масу народа у Дижону, на истоку Француске.

Свјетски лидери осудили су напад, а на улицама Париза, али и широм свијета, људи показују солидарност са новинарима листа "Шарли ебдо". 

Поводом терористичког напада на просторије сатиричног магазина "Шарли Ебдо", телеграм саучешћа француском предсједнику Франсоа Оланду упутио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.