latinica  ћирилица
07/01/2015 |  15:28 | Аутор: СРНА

Свјетски лидери најоштрије осуђују напад у Француској

Оштре осуде напада на редакцију листа "Шарли Ебдо" у Паризу, најтежег терористичког напада у Француској у овом вијеку, стижу из цијелог свијета.
Пуцњава у Паризу - Фото: AFP
Пуцњава у ПаризуФото: AFP


Предсједник Русије Владимир Путин осудио је тероризам у свим његовим облицима и упутио изразе најдубљег саучешћа породицама погинулих.

"Русија оштро осуђује сваки вид тероризма", пренио је портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков.

Њемачки канцелар Ангела Меркел оцијенила је да напад у Паризу није само напад на грађане Француске, већ и на слободу медија и право на слободу говора.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да је дубоко шокиран данашњим нападом и да се овај варварски чин не смије толерисати.

"Ово је варварски чин који се тиче сваког од нас, нас као људских бића и нас као Европљана", навео је Јункер.

Британски премијер Дејвид Камерон истакао је да су убиства у Паризу "мучна" и да Британија "стоји уз француски народ у борби против тероризма и у одбрани слободе говора".

Претходно је Бијела кућа најоштрије осудила напад на просторије француског сатиричног магазина "Шарли Ебдо" у Паризу, у коме је погинуло 12 људи."Бијела кућа изражава солидарност са породицама убијених и рањених у овом нападу", рекао је портпарол предсједника САД Џош Ирнест.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да је запрепашћен нападом на редакцију француског часописа "Шарли ебдо", оцијенивши да је то напад на слободу медија и изражавања, два стуба демократије.
"Ово је напад чији је циљ да се подијелимо, не смијемо да паднемо у ту замку", рекао је генерални секретар на француском језику новинарима у сједишту УН.

Осудама напада на француски часопис придружио се и Ватикан, оцијенивши да је напад на сједиште листа "Шарли ебдо" у Паризу "дупло насиље" - како против појединаца, тако и против слободе медија.