latinica  ћирилица
03/01/2015 |  12:00 | Аутор: Агенције

Комисија: УНМИК заташкао трговину људским органима

Мисија Унмика на Косову и Метохији није спровела ефикасну истрагу у случајевима трговине људским органима, наводи се у најновијем извјештају Савјетодавне комисије за људска права УН.

С тим у вези се посебно помиње случај нестанка Златка Антића , киднапованог у Призрену 1999. године, сазнају франкфуртске "Вести".

"Од самог почетка било је очигледних недостатака у спровођењу истраге. За разлику од других случајева нестанка, у овом је постојао очевидац, а умјесто да проактивно прати трагове, Унмик полиција је јануара 2004. процијенила да није доступан ниједан доказ и ставила предмет `на чекање`", наводи Савјетодавна комисија за људска права.

Име Златка Антића се помиње у документу прослијеђеном Хашком трибуналу, у коме се налази сажетак података у вези са сумњом на умијешаност ОВК у круг трговине људима између Косова и Албаније,  с циљем принудне проституције и трговине органима.

Антић је био међу заробљеницима који су одведени и држани у илегалним затворима на сјеверу Албаније, јула или почетком августа 1999. године, ради трговине органима.

Међутим, у истражним списима Унмика нема ни назнаке да је тако важна информација достављена особама које су истраживале случај нестанка Антића, нити да је та мисија спровела било какву активност како  би додатно истражила најтеже оптужбе, осим што је информацију прослиједила Хагу.

Савјетодавна комисија за људска права УН изразила је озбиљну забринутост, јер је уложено тако мало напора да се истражи и примијени право на истину у вези са овим наводима.

У посљедња три мјесеца Савјетодавна комисија УН донијела је 18 мишљења у 31 случају, и у свим, констатовала пропуст у истрази Унмика.

Комисија од Мисије Унмика тражи да призна одговорност и да се извини и родбини петочлане породице Даринке и Недељка Шутаковића, који су заједно са тројицом синова Радованом /10/, Ђорђем /16/ и Александром /18/, комшијама Миленком Кабашом, Мићом и Радмилом Петровић киднаповани из зграде у којој су сви заједно живјели у Ђаковици.

До истих закључака Комисија је дошла и у случају нестанка Радована Рачића у селу Рамоц у општини Ђаковица, Љубимирке Ђурић из Истока, Светислава Јакшића и Радета Будимира из Приштине, Слободана Вујачића, Луке Петрушића и Радмиле Петрушић у селу Пећка Бања.

Исти закључци су донесени и у случају нестанка Радота Гојковића из Пећи, Млађана Маврића из Велике Хоче, Душана Андрејевића из Липљана, Драгана Стевановића, Милосава и Султане Шмигић из Леочине и мушкарца чији су иницијали Љ.Б. за кога се сумња да су га припадници ОВК киднаповали 1998. године, а затим га затворили у камп Бондстил, пишу "Вести".