latinica  ћирилица
22/12/2014 |  10:07 | Аутор: Блиц

Уређаји који су престали да се производе у 2014.

Напредак често значи остављање одређених ствари у историји и превазилажење технологија, па је тако 2014. година била посљедња за бројне уређаје и сервисе. Ово су неки од најбитнијих.

"iPod Classic" (2001. - 2014.)
Један од најпопуларнијих музичких плејера компаније "Аpple" престао је да се производи ове године, што је аутоматски изазвало огромно интересовање корисника да пронађу макар један примјерак. У случају да сте власник једног од ових iPodа можете профитирати аукцијом на интернету.

"Microsoft Office Clip Art" (1996. - 2014.)
Сви који смо користили "Microsoft Office" смо макар једном за илустрацију нечега искористили цртеже из "Clip Art" библиотеке. Ова промена је била очекивана, тако да ће корисници за своје илустрације од сада користити Бингову опцију за претрагу слика.

"Windows XP" (2001. - 2014.)
Подршка за некада најпопуларнији оперативни систем на свиjету је званично престала ове године. Након 13 година, корисници су "натjерани" да пређу на новије верзије, а у случају да још увиjек нису одустали од "Windows XP-a", требало би због овог.

 

"PSP" (2004. - 2014.)
За десет година компанија "Sony" је продала преко 80 милиона ове преносиве конзоле и направила прави пробој у гејминг индустрији. Ипак, нова генерација "PlayStation Vita" донијела је напредне технологије, а "PSP" може у заслужену пензију.

"MSN Messenger/ Windows Live Messenger (1999. - 2014.)
Некада најпопуларнији сервис за дописивање се гаси. Више нећете моћи да продрмате другим корисницима прозор кликом на "nudge". Након што су купили "Skype", било је питање дана када ће "Microsoft" замиjенити свој "Messenger" овим сервисом.

"Sony VAIO" (1996. - 2014.)
Јапански произвођач је још почетком године најавио да ће угасити своје одјељење рачунара како би се у будућности фокусирао на производњу таблета. То значи да линија "VAIO" рачунара неће више бити доступна.

"NOKIA" телефони (1984. - 2014.)
Посрнуће финсконг гиганта доживјело је коначни крај ове године. Нокију је прошле године купио "Microsoft" за 7,2 милијарде долара, а ове године је представљена прва "Lumia" која неће имати ознаку "NOKIA".

 

Плазма телевизори (1999. - 2014.)
По многима најбољи телевизори који су могли да се нађу на тржишту се неће више производити. Прошле године "Panasonic" је угасио своје одjељење које производи плазма телевизорe, ове године "LG", док је за "Samsung" најављено да ће престати с производњом у јануару.