latinica  ћирилица
20/12/2014 |  11:32 | Аутор: РТС

Фридман: Прекрајање граница почело у СФРЈ

Шеф приватне обавјештајне агенције "Стратфор" Џорџ Фридман оцјењује да је до промјене граница у Европи послије Хладног рата дошло прво у бившој Југославији, што је кулминирао у случају Косова.

Џорџ Фридман је у разговору за руски дневник Комерсант нагласио да Русија није одговорна за прво прекрајање граница силом послије Другог свјетског рата у Европи, преноси Танјуг.

Током Хладног рата, навео је Фридман, границе у Европи биле су утврђене, што је значило да ће њихова промјена значити дестабилизацију 

- Када је окончан. Хладни рат, почело је прекрајање граница Југославије, а касније су границе мијењане на Кавказу, објаснио је Фридман.

Навео је да је ситуација у Украјини одговор САД на понашање Русије према Сирији "јер су Руси показали Американцима да могу да утичу на процесе на Блиском истоку".

- Украјинска криза повезана је са процесима у Европи и кризи саме Европе. До недавно нико није вјеровао да ће шкотско питање у Великој Британији бити актуелно. Украјинска ситуација уклапа се у центрифугалне тенденције у Европи, сматра Фридман.

Према његовим ријечима, интерес САД је да у Кијеву буде прозападна влада преко које би ојачале утицај на постсовјетском простору и зауставила експанзију Русије.

Фридман истиче да је за САД најопаснији потенцијални савез између Русије и Њемачке, јер уколико би дошло до њега то би значило удруживање њемачког капитала и технологије са руским природним и људским ресурсима.