latinica  ћирилица
19/12/2014 |  21:48 | Аутор: РТРС

Чеси купили Раденску за 65 милиона евра

Ческа група Кофола је, заједно са словеначком породицом Полич, постала власник произвођача минералне воде Раденска за 1,8 милијарди круна (65 милиона евра).

Уговор који је Кофола склопила с управним одбором претходног власника Раденске Пивоварном Лашко, требало би још да одобре надзорни одбор и банке повјереници Пивоварне, објавио је чешки привредни сајт ihned.cz..

Од укупне договорене цијене од 65 милиона евра, Кофола ће платити 35 милиона евра, а осталих 30 милиона евра ће чинити опроштени дуг Пивоварне Лашко према Раденској.

Раденска, које се задужена Пивоварна Лашко одрекла као једне од својих профитабилних компанија, требало би да за Кофолу и све њене производе буде улазна капија за тржишта бивше Југославије. Затим ће на новим тржиштима тражити даље прилике за преузимања.

Раденска, са историјом дужом вод сто година, зарадила је прошле године 31 милион евра, пола процента више него 2012. године. Оперативни профит Раденске је порастао пет одсто на годишњем нивоу, на 4,7 милиона евра. Фирма запошљава 200 људи.

Нови већински власник Раденске, чешка Кофола је тржишни гигант централне и источне Европе. Запошљава око 2.000 људи, има седам производних објеката у Чешкој, Словачкој и Пољској.

Њено најпознатије пиће је "кофола", чешки одговор на "кока-колу", а у свом асортиману има и друге коле, заслађене напитке и минералне воде. Такође је дистрибутер за "оранџину" и воду "евиан".

Прошле године компанија је остварила приходе од нешто више од милијарду евра, а нето профит је достигао 34,5 милиона евра, пренијели су словеначки медији.