latinica  ћирилица
19/12/2014 |  19:09 | Аутор: РТС

Ким Џонг Ун у Москви?

Руски предсједник Владимир Путин позвао је сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна да у мају сљедеће године присуствује обиљежавању 70 година од побједе Црвене армије над нацистичком Њемачком.

То ће бити прва Кимова посјета од када је преузео вођство над режимом у Сјеверној Кореји 2011. године, јавља Ројтерс.

Лични Кимов изасланик посјетио је Москву прошлог мјесеца у напорима да се поправе односи некадашњих савезника током Хладног рата.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је агенцији Тас да је такав позив послат у Пјонгјанг.

Ројтерс наводи да је Москви потребна сарадња са Пјонгјангом због пројекта изградње гасовода до Јужне Кореје који би ишао преко њеног сјеверног сусједа.

С друге стране, Сјеверној Кореји је потребна подршка Русије у Савјету безбједности Уједињених нација због сталних осуда Пјонгјанга да крши људска права и због нуклеарног програма те земље.

Прошлог мјесеца, Генерална скупштина УН предложила је Савјету безбједности да Сјеверну Кореју пријави Међународном кривичном суду због наводних злочина против човјечности.

Разговори великих сила са Пјонгјангом о његовом нуклеарном програму, који су почели 2003, прекинути су пошто је Сјеверна Кореја тестирала нуклеарне балистичке ракете 2006. и 2009. године.