latinica  ћирилица
19/12/2014 |  15:15 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Притисак Њемачке на Србију све безочнији

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да притисак Њемачке на Србију да призна самопроглашено Косово постаје све безочнији.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Поводом изјаве њемачког амбасадора у Србији Хајнца Вилхелма да прво поглавље које ће бити отворено у преговорима Београда са ЕУ мора бити поглавље које се тиче Косова, Анђелковић истиче да није нова чињеница да Нијемци условљавају евроинтеграције Србије такозваном нормализацијом односа са Косовом, на начин који у многоме подразумева и де факто признање.

"Како се примиче дан када треба да отворимо поглавља тај притисак је све већи и све безочнији и све више то што се од нас тражи личи на право признање Косова.Мислим да то није ништа ново, али је нова агресивност са којом Немачка приступа", рекао је Анђелковић.

Он указује да се одговор на питање зашто Њемачка тако приступа, може наћи у недавном закључку Европске комисије о проширењу ЕУ у којем се наводи које предуслове мора да испуни било која земља кандидат за чланство у ЕУ.

"То су прво врло ригорозни економски услови, а ако се они испуне, онда под два, да Европска комисија констатује да ЕУ има капацитет за проширење и под три да се грађани садашњих 28 чланица изјасне о томе. Замислите колика је шанса да Хрвати, на пример, подрже улазак Србије у ЕУ. Јасно је - никаква", рекао је Анђелковић.

Он сматра да је тиме ЕУ фактички, бар до даљег, већ затворила капије за проширење преосталих држава Балкана и да сада само тражи неке додатне изговоре како би кривица била на Србији, а не на ЕУ.

"Један од таквих изговора је оволики притисак на Србију у вези са /самопроглашеним/ Косовом", рекао је Анђелковић.

Напомињући да Њемачка, у функцији успостављања своје пуне доминације над Балканом, Србији више не даје ни "штап и шаргарепу", него само лажна обећања и притиске, Анђелковић сматра да је у свему томе добро то "што су нам Немци показали право лице".

"Ваљда смо из свега досадашњег извукли неке закључке и да не би смели да наседамо на такве ствари. Јер није овде више питање само Косова, овде је питање наше државности, сутра ће доћи на ред питање Републике Српске и свих српских виталних националних интереса", закључио је Анђелковић.