latinica  ћирилица
19/12/2014 |  11:30 | Аутор: СРНА

Рудник "Сасе" премашује производне планове

Сребренички Рудник олова и цинка "Сасе", који послује у саставу компаније "Грос" из Градишке, премашује производне планове, повећава инвестирање и број запослених, и посебну бригу посвећује заштити на раду, рекултивисању рудничких површина и екологији.
Сребренички Рудник олова и цинка "Сасе", илустрација - Фото: СРНА
Сребренички Рудник олова и цинка "Сасе", илустрацијаФото: СРНА

У овом колективу запослено је 520 радника и у наредној години планиран је пријем још 40 радника, рекла је Срни директор Рудника Јелена Петрић.

Петрићева је навела да је овогодишњи, веома амбициозни план експлоатације од 280.000 тона ровне руде остварен, и да ће до краја ове године бити премашен за 15.000 тона, те да су за тај резултат заслужни сви чланови колектива.

"Достигли смо рекордну пријератну количину ископане руде, с тим што је тада у руднику било запослено три пута више радника. То показује да смо осавременили експлоатацију набавком нових машина и опреме, што омогућава већу продуктивност, а рудари имају боље услове за рад и заштиту приликом свакодневног извођења јамских радова", истакла је Петрићева.

У овом предузећу планирају да идуће године, са повећаним бројем радника и набавком још неколико нових машина и рударске опреме, премаше план експлоатције од 300.000 тона ровне руде и да то постане минимални просјек експлоатације у наредним годинама.

"Та количина руде би омогућила стабилно пословање, солидне плате и њихову редовну исплату, као и измиривање свих законских обавеза, амортизовала би евентуалне `ударе` које изазива промјена цијена руде на свјетској берзи, а створили бисмо услове за улагања у истраживачке радове, даље осавремењавање производње, заштиту на раду и култивисање рудничког окружења и друге потребе ове компаније и њених радника", навела је Петрићева.

Она је рекла да компанија "Грос" и овај рудник реализују развојни програм и претходних дана искоришћена је посјета кинеског премијера и његових сарадника Београду за уговарање набавке нових рударских машина и опреме од кинеских произвођача за осавремењавање експлоатације руде у Сасама.

У овој години Рудник "Сасе" инвестирао је осам милиона марака у набавку опреме, рекултивисање рудног јаловишта, регулисање водотока кроз и поред рудничког круга, реновирање радничких трпезарија и њихово опремање и за друге потребе међу којима је и доквалификација запослених.

"Препознали смо проблем недостатка квалификоване радне снаге, односно неадекватности квалификација за послове које је већи број запослених обављао у овом предузећу. Због тога смо донијели одлуку да финансирамо преквалификацију и доквалификацију радника, и то смо им омогућили у сарадњи са верификованим школама за одређена занимања у Тузли и на Палама", каже Петрићева.

Она истиче да је због рата наступио прекид у школовању рударских кадрова и да су били принуђени да омогуће преквалификовање и дошколовавање радника да би их стручно оспособили за обављање рударских послова, и да су успјели да око 90 одсто запослених у производњи стекне одређена рударска звања потребна за рад овом колективу.

У Руднику "Сасе" само три одсто радника су неквалификовани, а међу 520 запослених 37 је са високом стручном спремом, од којих је чак 31 инжењер рударства, технологије, хемије и још неких смјерова.

Рекултивисањем бившег рудног јаловишта враћен је биодиверзитет и настала је ливада од 18.000 метара квадратних површине, и у овом предузећу намјеравају да идуће године у сарадњи са општином и земљорадничким задругама организују мобу у косидби на тој ливади.

Такође, потпуно су регулисали и парапетом обложили ново измијењено корито Сашанске ријеке која се више не улива у рудно јаловиште које је тиме потпуно заштићено од надоласка воде, угрожавања бране и евентуалног изливања воде са тешким металима из акумулације јаловишта у оклне вотоке и даље у Дрину.
Овим је потпуно елиминисана некадашња пријетња од евентуалног изливања воде и пуцања бране на акумулацији јаловишта у Сасама.

Уз брану јаловишта изграђене су стазе за пјешаке и бициклисте, као и терени за мале спортове гдје се два пута годишње организују спортска такмичења радника овог рудника.