latinica  ћирилица
18/12/2014 |  16:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Билд: Више од половине Нијемаца страхује од ислама

Око 58 одсто Нијемаца страхује од растућег устицаја ислама у Њемачкој, објавио је таблиод "Билд" резултате једне анкете, према којој чак ту забринутост дијели и 45,7 одсто Нијемаца страног поријекла, док 28 одсто учесника анекте каже да се не плаши утицаја ислама у земљи.
Протести у Дрездену - Фото: AFP
Протести у ДрезденуФото: AFP

Политички недјељник "Шпигел" данас, међутим, пише да је та бројка зачуђујуће висока и указује да је проблематичан начин постављања питања испитаницима, пошто се у самом питању, како се каже, указује да утицај ислама у Њемачкој расте.

Једна репрезентативна студија берлинског Института за емпиријско истраживање интеграције и миграције, показује, међутим, једну другачију слику, али исто даје оцјену о одређеној уздржаности и резервисаности према муслиманима, наводи "Шпигел".

У тој студији од прије неколико дана, 27 одсто испитаника сматра муслимане агресивнијим од себе, 30 одсто мисли да су муслимани мање оријентисани ка образовању, али већина сматра нормалним да муслимани у Њемачкој постављају своје захтјеве, док само 20 одсто њих то сматра знаком безобразлука.

Њемачка организација "Пегида" (Патриоте Европе против исламизације запада), на чијем првом скупу је било 200, а на посљедњем ове седмице 15.000 демонстраната у Дрездену, граду бујне лепоте и бурне прошлости, тема је озбиљног писања њемачке штампе.

"Билд" је данас питао дрезденског политиколога Вернера Пацелта да ли се Нијемци преко Пегиде срамоте у свијету.
"Претежно, потпуно нормални људи иду на улице и демонстрирају... Ако политичка класа отворено, што се тиче резултата, буде говорила са народом о једној одрживој усељеничкој и интеграционој политици, онда ће се Пегида смањити", рекао је Пацелт и упозорио да ће Пегида, међутим, расти, ако се наставио са актуелном начином посматрања тог случаја.