latinica  ћирилица
16/12/2014 |  21:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Русија подржава територијални интегритет Украјине

Русија подржава територијални интегритете Украјине и не предлаже федерализацију или аутономију југоисточних региона, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истичући да је повратак Крима Русији била воља народа који тамо живи.

У интервјуу за ТВ канал "Франс 24", одговарајући на питање да ли Москва подржава територијални интегритет Украјине када су у питању југоисточни региони, Лавров је кратко одговорио:"Дефинитивно".

Лавров је рекао да неће бити никаквог другог Крима у југоисточној Украјини, наводећи да је Крим једиствена, једна и једина, руска земља, пренијела је руска агенција Тас.Према његовим ријечима, Крим није био никакав изузетак, то је била воља народа који тамо живи.

Упитан да ли уставне реформе у Украјини треба да значе одређену врсту аутономије за Доњецку и Лиганску област, шеф руске дипломатије је рекао да је то на Украјинцима да одлуче.Ми не сугеришемо федерализацију, не сугеришемо аутономију, рекао је Лавров.

Француски предсједник (Франсоа Оланд) је био тај који је користио ријеч "аутономија" или "децентрализација", а неки други, попут Федерике Могерини (високи представник ЕУ за дипломатију и безбједност) користила је термин "аутономија". Џон Кери (амерички државни секретар) ме је питао зашто они не размишљају о трансферу надлежности са централног нивоа на национални. То је питао, навео је Лавров.
Лијепо, имамо пуно синонима у енглеском језику, али нису важне ријечи, важна је суштина, оцијенио је шеф руске дипломатије.

Украјинци сами из свих региона и свих политичких партија, као што је обећано, требало би да се састану на једном мјесту и да разговарају како региони желе да бирају своје лидере, о каквој деоби пореза могу да се договоре федералне и регионалне власти, који језик би био одговарајући за све или поједине регионе и које празнике ће да прослављају, казао је Лавров.

Он је истакао да не вјерује да ће на истоку Украјине прослављати рођендане Бандере (Степана) и Шукевича (Романа) који су били сарадници нациста у Другом свјетском рату.

Не вјерујем, нажалост, да ће на западу Украјине да прослављају Дан побједе, дакле они морају да постигну договор у својој земљи и о празницима. То је веома важан психолошки моменат, рекао је Лавров.
Он је закључио да уколико не буде систематски ријешен проблем кроз Устав да ће се проблеми понављати стално и све више.