latinica  ћирилица
16/12/2014 |  17:31 | Аутор: РТС

Свјетски медији о Самиту у Београду

Свјетски медији известили су о Самиту Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе који се одржава у Београду, уз оцјену да је та иницијатива дио амбиције Србије да постане "кинеска капија" за Балкан и Европу, а да Кина самит види као прилику да појача присуство у региону и поспјеши везе са ЕУ.
Почео 4. економско-трговински форум - Фото: ТАНЈУГ
Почео 4. економско-трговински форумФото: ТАНЈУГ

Америчка агенција Асошиејтед прес наводи да је Кина, у покушају да обезбиједи пословне везе и повећа политички утицај, у "офанзиви шармирања" у Источној Европи, гдје се Европска унија и Русија такође боре за утицај.

 Тајминг самита са Кином је значајан, примјећује АП, будући да се у овом тренутку Русија, традиционални регионални посредник, бори са дубоким економским проблемима, који су дјелимично изазвани западним санкцијама због улоге Москве у Украјини.

Америчка агенција подсјећа да је руски предсједник Владимир Путин прије само пар недјеља објавио да Москва обуставља пројекат "Јужни ток".

"За разлику од Москве, која примјењује комбинацију економског и политичког притиска на регионалне владе, Пекинг види свој појачан економски утицај на том подручју као шансу да појача и своје везе са ЕУ", истиче АП.

Дводневни самит у Београду је у Кини представљен као прилика за продубљивање веза са регионом и јачање односа са ЕУ, али не само то - азијска економска сила је заинтересована за велике пројекте у области енергетике, инфраструктуре и другим областима, стоји у извјештају АП.

Кина жели, оцјењује америчка агенција, да подстакне своје економију у тренутку када су трошкови радне снаге код куће у порасту, што ризикује да поремети њен извоз, који представља њену традиционалну економску снагу.

"Кинески инвеститори се надају да ће појачати своје присуство у региону у којем западне компаније можда не желе да предузимају финансијске ризике", закључује АП.

Самит као иницијатива представља дио српске амбиције да постане кинеска капија за Балкан и даље, за Европу, оцјењује агенција Франс прес и додаје да ће кинески премијер Ли Кећанг на самиту у Београду учврстити планове Пекинга о новој транспортној мрежи - коридору за кинески извоз у Европу.

АФП подсећа да је Ли уочи доласка у Београд најавио да ће Кина предложити изградњу брзе копнено-поморске линије базиране у железничкој прузи Београд-Будимпешта и грчкој луци Пиреј, како би се унаприједила регионална повезаност.

Пекинг се нада да ће грчку луку Пиреј, гдје кинески шпедитерски гигант "Коско" има 35-годишњу концесију да шири своја два терминала - претворити у ново средиште трговине са Европом, наводи француска агенција.

Пекинг је најавио да је заинтересован за улагања у секторе енергије, пољопривреде и индустрије, као и у инфраструктуру, а на агенди дводневног самита биће и трговина између Кине и овог региона, која је петоструко увећана од 2003. године, закључује француска агенција.

Словеначки медији данас посвећују велики пажњу Самиту у Београду, па тако љубљански "Дневник" преноси ријечи кинеског премијера који је изразио интересовање за јачање кинеских инвестиција у региону, између осталог и у мариборској регији, као и за развој туризма.

Агенција СТА пренијела је да је словеначки премијер Миро Церар данас имао одвојене билатералне састанке са премијерима Србије и Кине, у чијем је фокусу била економска сарадња.