latinica  ћирилица
16/12/2014 |  16:06 | Аутор: ТАНЈУГ

И Руси ће од УН тражити Сјеверни пол

Министарство природних ресурса Русије ће до краја марта 2015. поднијети захтјев Комисији УН за контролу суверених права на додатну територију гребена Арктика. То је рекао руски министар Сергеј Донској, прецизирајући да је ријеч о 1,2 милиона квадратних километара континенталног гребена Арктика.

Донској је казао да се заједно са министарством одбране, министарством спољних послова и Руском академијом наука припрема документ за подношење Комисији УН, пренио је Тас.

Обезбјеђењем додатне површине континенталног гребена Русија ће моћи значајно да прошири подручје производње угљоводоника, нагласио је министар.

"Полазимо од тога да дјелујемо по плану. Припремамо захтјев, у првом кварталу ћемо га поднијети. У јуну-јулу ће се размотрити захтјев на засједању подгрупе, након чега ће бити прва дискусија, послије које ће нам бити јасан даљи однос стручњака према нашем захтјеву", рекао Донскиј новинарима одговарајући на питање о могућем утицају политичких ризика приликом подношења захтјева.

"С обзиром на то да ми на том захтјеву радимо више од једне године, има основа да то буде нормалан, констуктиван дијалог. С друге стране, наравно да ћемо се ослонити на захтјев Данске. То ће за нас бити основа да схватимо како даље да дјелујемо", казао је Донскиј.

Данска је јуче Комисији УН поднијела захтев за територијалну контролу над поручјем око Сјеверног пола. Она претендује на територију која је 20 пута већа од саме Данске, укључујући Сјеверни пол и око 895.000 квадратних километара изнад актуелне наутичке границе Гренланда.