latinica  ћирилица
15/12/2014 |  21:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Антиисламски протести у Дрездену

На хиљаде људи демонстрирало је данас у Дрездену против "криминалаца који траже азил" и "исламизације" земље.

Масовни протести у овом граду су девете тзв. "демонстрације понедјељком" које организује група "Патриотски Европљани против исламизације Запада" (ПЕГИДА), преноси АФП.

У овој групи доминирају обични грађани, али их подржавају неонацисти и хулигани међу фудбалским навијачима. Како је расла, ПЕГИДА је провоцирала настајање пола туцета "клонираних" покрета широм Њемачке.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је раније данас осудила протест и упозорила Нијемце да не дозволе да их користе екстремисти, истичући како право на демонстрирање не значи и право на клеветање странаца.

Демонстранти су носили њемачке заставе и транспаренте на којима је писало "Пробудите се", "Неће нас више варати" и "Ми смо зрели грађани, а не робови".

"Седамдесет одсто људи који траже политички азил овдје су економске избјеглице. Не желимо више да ћутимо о томе. Не желимо поплаву тражилаца азила. Не желимо исламизацију. Хоћемо да наша земља задржи наше вриједности. Је л то тако страшно? Да ли нас то чини нацистима?" рекао је један од учесника у демонстрацијама Михаел Штерценбергер за АФП.

На стотине полицајаца су надзирале овај протест, као и оближњи протест оних који се не слажу са антиисламским ставовима и који су марширали под транспарентима "Дрезден ослобођен нациста" и "Дрезден за све".

Еуроскептична партија АфД, иначе, отворено симпатише групу ПЕГИДА, а више конзервативних политичара истиче како влада мора да саслуша ставове народа о имиграцији и великом приливу избјеглица.

Једно новије истаживање јавног мњења показује да 49 одсто Нијемаца симпатише ПЕГИДУ, а 30 одсто истиче како у потпуности подржава циљеве протеста.

Чак 73 одсто анкетираних износи бојазан да је ислам у Њемачкој све присутнији, а 59 одсто сматра да је Њемачка прихватила сувише азиланата.

Повезане вијести:
Њемачка: Политика збуњена пред протестима Пегиде