latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:53 | Аутор: Агенције

Крај талачке кризе у Сиднеју - Убијен отмичар и двоје талаца (ФОТО)

Три особе су погинуле, док су четири повријеђене након талачке кризе која је окончана пуцњавом и упадом специјалних снага Аустралије у кафић у Сиднеју, саопштила је данас полиција.

Локални медији јављају да је међу мртвима и отмичар, избјеглица из Ирана Ман Харон Монис.

Полиција је саопштила да су живот изгубили 50-годишњи мушкарац, 38-годишња жена и 34-годишњи мушкарац. Четири особе су повријеђене, укључујући једног полицајца.

Талачка криза у Сиднеју је окончана након што су аустралијски командоси упали у кафић "Линд" у пословној четврти Сиднеја, у коме је отмичар држао таоце више од 16 часова, након што је пет људи успјело да се спаси.

Наоружани мушкарац који је од јутрос држао таоце у кафићу "Линт" у Сиднеју идентификован је као ирански избјеглица Ман Харон Монис.

Монис, који је себе прогласио за шеика, био је осуђен за сексуалне нападе и, одвојено, слање пријетећих писама породицама аустралијских војника погинулих у Авганистану, а прошле године је био оптужен и за саучешништво у убиству бивше супруге, која је избодена ножем и запаљена у стамбеној згради у Сиднеју.

Почетком ове године, Монис, који себе назива "духовним видарем", био је оптужен за недолично понашање и више од 50 сексуалних напада 2002. године, у вријеме када се у Сиднеју представљао као видар који се бави црном магијом.

Послије јутрошњег заузимања кафића, отмичар је упозорио да су у кафеу постављене двије бомбе, а у центру града још двије, и затражио је да му се донесе застава Исламске државе и да му се омогући да разговара са аустралијском премијером Тонијем Аботом.

Компанија "Линт", у чијем кафићу су отети људи, саопштила је током кризе талаца да вјерује да се у објекту налази 10 запослених и 30 гостију.

У међувремену је више отетих успјело да побјегне из кафића.

Околина кафића - продавнице чоколаде била је евакуисана, цијело подручје блокирано, а полиција је затражила од грађана који живе у близини да се не приближавају прозорима.

Још није познат тачан мотив нападача.

Твитер кампања “Иранци против терора”

Корисници Друштвене мреже Твитер из Ирана покренули су кампању “Иранци против терора”.

Они јасно осуђују терористички чин њиховог сународника Ман Харон Мониса. који је као таоце држао запослене и госте једног кафића у Сиднеју.

“Ми осуђујемо сваку врсту насиља над невиним људима. Сваки муслиман зна да је повређивати људе гријех“,“Ми мрзимо насиље”, “Као Иранац осуђујем киднаповање у Сиднеју”, су неки од твитова, а врло често се истиче да су Иран и Сједињене Америчке Државе на истој страни у борби против Исламске државе.

Овдје можете прочитати поруке #IraniansAgainstTerror