latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:28 | Аутор: РТРС

ММФ: Кинески БДП претиче амерички!

Након 142 године привредне доминације, дошло је вријеме да Сједињене Америчке Државе препусте трон новој економској велесили. Према подацима ММФ-а, кинески ће БДП ове године претећи амерички. Тако ће амерички БДП у овој години износити 17.416 милијарди долара, док ће кинески достићи 17.632 милијарде долара.

Стручњаци се слажу да се ради о симболички веома интензивном моменту у погледу глобалне економије, преноси Дејли Мејл. Кина је велика, и постаје све већа. Не смије  се потцјењивати", рекао је Ервинд Сабрамениан, истраживач са вашингтонског института Питерсон и специјалиста за кинеску економију.

Примопредаја привредне круне очекује се и најављује већ годинама, а вијест није одјекнула онолико снажно колико би се могло очекивати, с обзиром на чињеницу да је задњи пут до овакве тектонске промјене дошло 1872. године, када су САД преузеле титулу Велике Британије.

Ваља подсјетити да је до 1750. године управо Кина била највећа свјетска привредна сила и држава с највише становника на свијету, а то је мјесто држала скоро 2.000 година.

Након кратког успона Велике Британије и САД-а, чини се да се Кина враћа на "историјску" позицију.

САД утјеху може пронаћи у томе што се ова ММФ-ова процјена БДП-а заснива на паритетној куповној моћи, а не на апсолутном износу.

У апсолутном износу, амерички бруто домаћи производ и даље надмашује кинески за 50 посто.