latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:14 | Аутор: ТАНЈУГ

"Београдски сусрет" - Сутра Самит Кине и 16 европских земаља (ВИДЕО)

Премијер Кине Ли Кећанг допутовао је вечерас у Београд, уочи Самита Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе. Кинеског премијера на аеродрому је дочекао премијер Србије Александар Вучић.

У Београду сутра почиње Трећи састанак лидера Кине и земаља централне и источне Европе, под називом "Београдски сусрет".

Осим домаћина, премијера Србије Александра Вучића и премијера Кине Ли Кећјанга, на самиту ће учествовати још 14 премијера земаља учесница, док ће хрватску делегацију предводити први потпредсједник владе.

Самиту ће присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је потврдио да ће учествовати у неким активностима тог скупа, али да неће у пленарним, јер на њима учествују представници држава.

На самиту и пратећем Привредном форуму, 16. и 17. децембра у Палати "Србија" и Центру "Сава", учествоваће више од двије хиљаде привредних и државних делегација Кине и 16 земаља централне и источне Европе (ЦИЕ), који ће разматрати горуће теме из области пољопривреде, индустрије, туризма, интернет технологије, транспорта и инфраструктуре.

Циљ састанка у Београду је, како је навела Влада Србије, да обезбиједи наставак заједничких напора за јачање сарадње Кине и земаља ЦИЕ, покренуте прије три године у Будимпешти, а настављене и продубљене на састанцима у Варшави априла 2012. године и Букурешту новембра 2013. године.

Посебан акценат је стављен на унапређење привредне сарадње, те ће "Београдски сусрет" бити усмјерен на разматрање и постизање договора о конкретним пројектима сарадње и улагања.

Вучић је, у ауторском тексту за Тањуг уочи самита, изјавио да Србија није земља између Истока и Запада, већ мјесто њиховог креативног сусрета, и поручио да је стратешка визија модерна Србија као привредно, саобраћајно и културно раскршће југоисточне Европе и мост Истока и Запада у 21. вијеку.

Према његовим ријечима, за реализацију стратешке визије Србије од огромног значаја је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта.

"У кинеској страни осећамо да имамо моћног и поузданог партнера, са којим нашу визију можемо брзо и одлучно да спроведемо у дело", навео је премијер Србије.

Премијер Ли је, у ексклузивном ауторском тексту за Тањуг, навео да ће на Трећем састанку бити утврђене "Београдске смјернице", које ће предложити извјестан број иницијатива у циљу јачања свеукупне сарадње земаља учесница.

"Кина се нада да ће то бити прилика да 17 земаља синхронизују међусобне средњорочне и дугорочне развојне циљеве и Стратешку агенду за сарадњу Кине и ЕУ 2020, да отпочну формулисање средњорочне агенде за сарадњу између Кине и земаља ЦИЕ, и ојачају сарадњу како би она брзо сазрела и напредовала", поручио је Ли.

Према информацијама из Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима, за извјештавање са Самита акредитовано је око 1.100 новинара из 110 редакција. То је три пута више медијских представника него што је био случај на претходна два Самита, што говори о значају скупа.

Како је речено новинарима на брифингу у Влади Србије, долазак у Београд првих премијера, међу којима Лија, очекује се данас, а у уторак су предвиђени билатерални састанци учесника.

У уторак поподне биће одржан Четврти економски форум у Центру "Сава", који ће отворити Вучић, Ли и премијерка Пољске Ева Копач.

Копач ће том приликом најавити и формирање заједничког мјешовитог привредног комитета Кине и земаља ЦИЕ, са сједиштем у Варшави.

У Центру "Сава" представиће се бројне кинеске компаније, а предвиђено је одржавање три тематска панела с великим бројем учесника.

Исто поподне у Палати "Србија" биће одржан састанак шефова влада, на којем ће поздравне говоре одржати Вучић и Ли.
Послије састанка је предвиђено обраћање медијима двојице премијера, а потом свечана вечера и пријем.

У сриједу, 17. децембра, биће одржан састанак премијера Кине, Србије, Мађарске и Македоније, на којем ће се разговарати о изградњи пруге Будимпешта - Београд, послије чега су планиране и изјаве за медије.

Сриједа поподне предвиђена је за састанке у оквиру званичне посјете премијера Кине Србији, а први је разговор Ли-Вучић.

Ли је први кинески премијер који борави у Србији још од 1986. године.

Српска и кинеска страна требало би да потпишу низ споразумна који су у припреми, а потом ће се премијери Кине и Србије обратити новинарима.

Кинески премијер састаће се у четвртак и с предсједником Србије Томиславом Николићем, а затим ће делегације Кине и Србије присуствовати свечаном отварању моста Земун - Борча, који гради кинески партнер.

Кинеском премијеру Кећијангу, градоначелник Београда Синиша Мали, додијелиће звање почасног грађанина Београда.