latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:11 | Аутор: СРНА

Савјет за спољне послове ЕУ - Подршка европској перспективи БиХ (ВИДЕО)

Савјет за спољне послове ЕУ изразио је данас јасну подршку европској перспективи БиХ и поздравио нову иницијативу за ревитализацију реформског процеса.

"Савјет је сложан у вези са обновљеним приступом ЕУ према БиХ на њеном путу ка ЕУ, током којег ће морати бити испуњени сви услови, укључујући примјену одлуке `Сејдић-Финци", наводи се у закључцима са данашњег састанка.

Савјет је поздравио провођење Споразума за раст и запошљавање, како би се "пажња усмјерила на реформе и питања од директног значаја за грађане, у свјетлу раширених грађанских протеста почетком 2014. године".

Такође, упућен је позив да се високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан и даље ангажују са руководством у БиХ на добијању неопозивог обавезивања о провођењу реформи у писаном облику.

"Свеобухватни циљ је да се успостави функционалност и ефикасност на свим нивоима власти и да се БиХ омогући да, уз консултовање са ЕУ, изради иницијални план за реформе", наводи се у тексту.

Савјет је напоменуо да план треба саставити уз консултовање са грађанским друштвом и да ова агенда треба да садржи реформе из области Споразума за раст и запошљавање, владавине права, доброг управљања и координационог механизма ЕУ.

У саопштењу се додаје да ће Савјет за спољне послове ЕУ, након што се чланови Предсједништва БиХ и политички лидери обавежу на реформе у писаној форми, а то потврди Парламентарна скупштина БиХ, донијети одлуку о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Савјет је напоменуо да је напредак у погледу примјене плана о реформама неопходан да би ЕУ размотрила пријаву за чланство у европском блоку и да ће од Европске комисије затражити да посебну пажњу обрати на примјену одлуке у вези са случајем "Сејдић-Финци".

У саопштењу је изражена подршка територијалном интегритету БиХ "као суверене и јединствене државе".

На крају текста закључака указује се на значај брзог формирања власти на свим нивоима и позивају се лидери у БиХ да осигурају да се то деси што прије.

ПОЗИТИВНЕ РЕАКЦИЈЕ ЗВАНИЧНИКА БиХ

Предсједништво БиХ поздравило је закључке Савјета ЕУ за спољне послове, којима је потврђена перспектива чланства БиХ у ЕУ и усвојен нови приступ и редослијед мјера за напредовање земље у процесу европских интеграција.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је ова институција спремна да, у складу са закључцима Савјета за спољне послове ЕУ, припреми и усагласи писану изјаву којом би БиХ исказала спремност за спровођење неопходних реформи у процесу европских интеграција. 

И министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија поздравио је закључке о БиХ које је на данашњем засједању у Бриселу усвојио Савјет за спољне послове ЕУ, у којима је још једном наглашено недвосмислено опредјељење за европску перспективу БиХ.

У саопштењу Министарства иностраних послова БиХ подсјећа се да се у усвојеним закључцима Савјет, између осталог, сагласио са обновљеним приступом ЕУ према БиХ на њеном путу придруживања ЕУ, у оквиру којег ће сви услови, укључујући и усвајање рјешења за провођење одлуке у предмету "Сејдић-Финци", морати да буду испуњени.

Повезане вијести:
Европски званичници: БиХ једна од главних тема у Бриселу