latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:00 | Аутор: Агенције

Купрешанин: Младић спасао Србе у БиХ

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, свједок одбране Војо Купрешанин рекао је да ће Младић ући "као позитивац у српску историју" зато што је "бранио српски народ" током рата у БиХ.

"Истина је да је овај генерал, који сједи овде, стао датог часа да брани српски народ, а сви други генерали југословенске војске су побјегли. Да није било овог генерала, који сједи овде, српског народа не би било ни у траговима у БиХ. Зато је српски народ захвалан генералу Младићу и за вјек-вјекова ће га помињати и ући ће као позитивац у српску историју", рекао је Купрешанин.
Те ријечи, оптужени Младић пропратио је аплаузом, због чега га је предсједавајући судија Алфонс Ори уклонио из суднице.

Свједок Купрешанин потврдио је да су српске снаге у јулу 1992. убиле 68 несрба у селу Бришево код Приједора.

"Војници су починили злочин над цивилним становништвом. Истина је да нису кажњени за то", казао је Купрешанин, тврдећи, међутим, да се злодјело, наведено у оптужници против Младића, није догодило током операције ВРС.

На сугестију тужиоца да је свједок, у ранијим изјавама, рекао да је о том масовном убиству обавијестио генерала Младића, Купрешанин је казао: "Није тако, колико се сећам ја сам обавијестио генерала (Момира) Талића, а не Младића".

Заступник оптужбе на то је узвратио да је Купрешанин, уочи суђења Талићу, казао да није информисао њега већ Младића, а да сада, у корист Младићеве одбране, тврди супротно. "Ви не говорите истину", тврдио је тужилац.

"Ја не могу сада да се сјетим кога сам обавијестио", одговорио је Купрешанин. Потврдио је да га је бањалучки бискуп Фрањо Комарица обавијестио и о више других "масакара" над католичким вјерницима широм Крајине, који су изазвали одлазак Хрвата. "Знао сам да су Хрвати бјежали са тих простора", рекао је свједок.

Навео је и да је Комаричино писмо добио и предсједник РС Радован Караџић, али да "не зна" да ли је стигло и до генерала Младића.