latinica  ћирилица
15/12/2014 |  16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: Нека ЕУ гледа своја посла

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручио је Европској унији, која је критиковала масовна хапшења представника опозиционих медија у Турској, да "гледа своја посла".
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: AFP
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: AFP

У телевизијском обраћању, првом од јучерашњих рација, турски предсједник је поручио да су све акције предузете у складу са владавином права.

"Европска унија не може да се мијеша у мјере... предузете у складу са владавином права против елемената који угрожавају нашу националну безбједност", рекао је Реџеп Тајип Ердоган.

"Треба да гледају своја посла", додао је предсједник Турске, а пренио АФП.

Како наводи Ројтерс, Ердоган је рекао да су рације у медијима блиским муслиманском клерику Фетулаху Гулену, који живи у САД, биле дио неопходног одговора на "прљаве операције" политичких непријатеља и одбацио критике ЕУ.

"Они говоре о слободи штампе, али рације немају ништа са тиме... Не бринемо за то шта ЕУ може да каже, да ли нас ЕУ прихвата као чланицу, немамо таквих брига. Молим вас, задржите своју мудрост за себе", поручио је Ердоган.

Турска полиција је јуче отпочела операцију хапшења сљедбеника Ердогановог ривала – имама Гулена, извршивши рацију у 13 градова широм Турске, укључујући Истанбул. Више од 20 људи је ухапшено, међу њима новинари, извршни директори, продуценти и телевизијски писци блиски Гулену.

До хапшења је дошло неколико дана послије доношења закона којим је омогућено да се приводе осумњичени на основу "основане сумње".

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан осудили су ову акцију турске полиције као "противну европским вриједностима", истичући да она "није у сагласности са слободом медија, као кључним принципом демократије".