latinica  ћирилица
15/12/2014 |  16:17 | Аутор: СРНА

Меркелова осудила антиисламске демонстрације у Њемачкој

Њемачки канцелар Ангела Меркел осудила је данас серију антиисламских демонстрација које се већ неколико седмица одржавају у Њемачкој, поручивши да у овој земљи "нема мјеста за иницирање мржње".

"Слобода организовања демонстрација постоји у Њемачкој, али јасно је да нема мјеста за говор мржње и клевете против странаца", нагласила је Меркелова на конференцији за новинаре у Берлину послије састанка са бугарским премијером Бојком Борисовим.

Протест "Патриотски Европљани против исламизације запада" /Пегда/ биће одржан вечерас у Дрездену, гдје ће демонстранти тражити да се пооштри процедура добијања азила. У истом граду планиране су и контра демонстрације.

Прије недјељу дана на позив Пегда око 10.000 људи, симпатизера екстремне десенице, дефиловало је улицима Дрездена, а окупљања мањих размјера била су организована и у другим градовима Њемачке.

"Сви они који учествују на окупљањима које организује Пегда морају да воде рачуна да не буду иструментализовани", истакла је Меркелова.

Министар правде Хејко Мас рекао је данас листу "Зидојче цајтунг" да земља пролази кроз "нови ниво ескалације агитације против миграната и избјеглица" и да покрет Пегда представља "срамоту за Њемачку".

"Срамота је за Њемачку да се демонстрације одржавају против избјеглица које су изгубиле све и које од нас траже помоћ", напоменуо је Мас.

Њемачка је ове године примила рекордан број подносилаца захтјева за азил у посљедњих 20 година - око 200.000, што је 60 одсто више него 2013. године.

На Пегдиној листи су захтјеви да се "обавезна интеграција" унесе у Устав, да се терет примања избјеглица распореди равномјерније међу европским земљама и да се води политика "нулте толеранције" према азилантима и мигрантима који почине кривична дјела.