latinica  ћирилица
15/12/2014 |  15:12 | Аутор: Агенције

Битка за Сјеверни пол

Гренландски континентални гребен повезан је са ртом испод Арктичког океана, утврдили су научници, што, како је рекао шеф данске дипломатије Мартин Лидегард, даје право тој земљи на Сјеверни пол и све потенцијалне енергетске изворе испод њега.

Лидегард је рекао да ће Данска данас панелу УН у Њуорку поднијети захтјев за територијалну контролу над Сјеверним полом, који ће одлучити о томе, имајући у виду да и Русија и Канада такође прижељкују ту област.

Од пет земаља које излазе на Арктик - САД, Русија, Норвешка, Канада и Данска - само су Канада и Русија наговијестиле интерес за ту област, прије него што је Данска данас објавила своју намјеру.

Лидегард је за АП рекао да су се арктичке земље до сада "држале правила игре", као и да се нада да ће наставити тако да се понашају.

Пет арктичких земаља заложило се 2008. да о контроли над Сјеверним полом буде одлучено под окриљем УН, а потенцијалне двоструке територијалне претензије биће ријешене билатерално.

Заинтересованост за Арктик све је већа јер се због глобалног загријавања, топи поларни лед, што отвара могућност за експлоатацију енергетских ресурса у тој области, као и нове бродске руте.

Вјерује се да у арктичком појасу има 13 одсто неоткривених свјетских резерви нафте и 30 одсто гаса.

Лидегард је навео да не очекује брзе одлуке, јер ће и друге земље највјероватније поднијети захтјеве о својим територијалним претензијама на ту област.

"Ово је историјски камен-темељац за Данску и многе друге, јер арктичка област утиче на животе многих људи. Након што панел УН донесе одлуку на основу научних података, слиједи политички процес. Очекујем да ће то потрајати неко вријеме. Одговор ће доћи за неколико деценија", рекао је Лидегард.

Између 2007. и 2012. дански научници су са колегама из Канаде, Шведске и Русије исптивали 2.000 километара дуг подводни планински ланац који се протеже сјеверно од Сибира, закључивши да је Гренланд, слабо насељено огромно острво које је полуаутономна данска област, повезано са арктичким копном.

То је подстакло Данце да траже право на експлоатацију области од 895.000 квадратних километара.

"Гребен Ломоносов је природни продужетак гренландског гребена", рекао је Кристијан Маркусен, геофизичар који је учествовао у истраживању Данске и Гренланда.

"Игром случаја, Сјеверни пол, који је малена апстрактна тачка,  лежи у тој области", додао је Лидегард.