latinica  ћирилица
15/12/2014 |  15:01 | Аутор: РТРС

Њемачка: Политика збуњена пред протестима Пегиде

Покрет "Патриотски Европљани против исламизације Запада" - ("Пегида"), најављује нове демонстрације. Политика реагује, али стидљиво и уплашено, сматрају коментатори у данашњим издањима њемачке штампе.

Зидојче цајтунг" коментарише реаговање политике на демонстрације Пегиде: "Политика жели да повуче јасну линију између оних демонстраната који циљано провоцирају и калкулишу с национализмом и предрасудама против странаца и оних који протестују јер су, наводно, истински уплашени. Управо је то погрешно", коментарише лист из Минхена и наставља: "На тај начин симпатизери се ослобађају одговорности за коришћење начина и средстава којима у јавности шире своју врсту забринутости. Али, у Њемачкој постоји толико начина да се артикулишу страхови, а да ксенофоби не морају одмах збијати редове. Да им се пак прашта, такође није у реду. Јер, у том случају се девалвира брижност других грађана Њемачке који, напримјер, улажу напоре и својим добровољним радом покушавају да помогну да се избјеглице збрину на адекватан начин", пише "Зидојче цајтунг", а преноси DW.

Потребна политика без страха

Берлински "Тагесшпигел" има савјет за политику: "Савјет гласи - кренути у офанзиву. Важно је да се обједине сви позитивни аргуметни и крене у офанзиву да би се искористила та сила позитивне енергије. Сваки поједини политичар који је тренутно у позицији да одлучује, а који говори стидљиво и под притиском, грађанима који су заиста уплашени не умањује страх већ чини управо супротно - појачава њихову скепсу. Оно што је сада потребно учинити како се страх не би више ширио јесте - водити политику без страха", увјерен је "Тагесшпигел".

"Фраје пресе" из Кемница присталице покрета Пегида упоређује са популистичком њемачком партијом Алтернатива за Њемачку (АфД). "'Алтернатива за Њемачку' већ самим именом наглашава један други начин 'национално', за разлику од других партија. Ништа друкчије не звуче ни поруке Пегиде и компаније, али ни писма читалаца која стижу у редакције те преписке на интернет форумима: Сада би се коначно морало мало поново позабавити Њемачком и изрекама да се са исламом не може живјети мирно, боље нам је кад смо сами, итд... Заправо је логично да један дио Нијемаца тако размишља и то не би требало да нас чуди. Но, на крају се са сумњом треба упитати: да ли овај миље смије да се претвори у политичку снагу? За сада се додуше још не може процијенити колико јако шовинистички наступају, али било како било, с њима ће се држава убудуће морати ухватити у коштац", пише Фраје пресе.

Десничарски пут

"Штутгартер нахрихтен" сматра да АфД-у недостаје јасно дистанцирање од Пегиде. "Апсурдно је да у ЦДУ (партији Ангеле Меркел прим. ред.) постоје снаге које говоре о томе како треба јаче сарађивати са АфД-ом,  а да се ово основно питање није разријешило. Та двосмиленост АфД-а, којом жели да искористи протесте због усељавања и селефија, сугерише да би партија могла да крене трећим - десничарским путем. Дегутантно", закључује лист из Штутгарта.